ApărareȘtiri

Taiwanul a consemnat la sol toate avioanele sale de tip F-16, după ce un Viper s-a prăbușit în ocean

Forțele Aeriene ale Taiwanului au consemnat la sol întreaga sa flotă de avioane F-16 în așteptarea unei inspecții, după ce, marți, un aparat Viper – configurația cea mai avansată a aeronavei de luptă – a dispărut de pe radar în timpul unei misiuni de antrenament și se crede că s-a prăbușit în ocean, relatează presa locală.

„Un avion monoloc F-16V (număr de serie 6650), pilotat de căpitanul Chen Yi, a decolat de la baza sa din Chiayi la ora locală 14:55 pentru o misiune de antrenament de rutină și a dispărut în apropierea zonei Shuaixi, la ora locală 15:23”, au anunțat Forțele Aeriene Taiwaneze, potrivit portalului de știri The Eurasian Times.

Martorii oculari au relatat că au văzut avionul prăbușindu-se în mare, în apropierea zonei Aogu, din vestul țării. Informația a fost confirmată de un reprezentant al Administrației prezidențiale din Taiwan, care a indicat că au fost lansate acțiuni de căutare și salvare a pilotului.

Acesta a fost al optulea accident major în Taiwan în care este implicat un avion de vânătoare F-16. În șase dintre acestea, pilotul a decedat. Creșterea numărului de accidente ar putea avea legătură și cu faptul că, potrivit Forțelor Aeriene Taiwaneze, au trebuit să răspundă la un număr tot mai mare de incursiuni aeriene chineze.

Analiștii susțin că intensificarea zborurilor aviației chineze în apropierea Taiwanului au scopul de a testa apărarea insulei, dar și de a epuiza forțele taiwaneze.

Tensiunile dintre Taipei și Beijing s-au amplificat în ultimele luni; China organizând exerciții militare ample în septembrie, ca răspuns la vizita unor înalți oficiali americani la Taipei.

Avionul care a dispărut marți era unul dintre cele 141 de avioane de vânătoare F-16A/B care au fost modernizate la standardul F-16V, ca parte a unui acord de 4 miliarde de dolari între Forțele aeriene taiwaneze și compania aeronautică Taiwan Aerospace Industrial Development Corporation (AIDC), în parteneriat cu Lockheed Martin.

Forțele aeriene au ordonat marți ca toate avioanele de vânătoare F-16 să fie consemnate la sol pentru inspecție.

Taiwanul a achiziționat în total 150 de aeronave multirol F-16 A/B din SUA; primul lot fiind livrat în 1997. În noiembrie 2021, Taipeiul a comandat 64 de avioane de luptă F-16V „Viper”. Totodată, până la sfârșitul anului 2023, Taiwanul intenționează să modernizeze toate cele 141 de avioane de luptă F-16 A/B din dotarea aviației sale.

F-16 în configurația Viper dipsune de sisteme avansate de război electronic, poate utiliza o gamă mai largă de rachete și poate transporta o încărcătură utilă mai mare. Însă cea mai importantă noutate este reprezentată de radarul Active Electronically Scanned Array (AESA), model APG-83, care oferă o rază de detecție sporită, de aproape 370km, și permite urmărirea un numar superior de ținte față de radarele folosite de versiunile precedente de F-16.