IntelligenceȘtiri

Suspiciuni de infiltrare rusă în agențiile de informații din Belgia

Sursa; deccanherald.com

#Autoritățile au inițiat o anchetă pe fondul suspiciunilor că servicii de spionaj din alte țări, inclusiv Rusia, s-ar fi infiltrat în agențiile de informații din Belgia.

Comisia R, un organism independent care supraveghează activitatea serviciilor de informații militare și civile de la Bruxelles, a inițiat o anchetă privind presupuse tentative de infiltrare efectuate de servicii de spionaj străine. Aproximativ 20 de dosare sunt examinate, unele dintre acestea privind Rusia, au relatat publicațiile Echo și De Tijd, potrivit SudInfo.be.

Ancheta a fost demarată în urmă cu câteva luni, pe baza informațiilor din mai multe surse. Cele mai multe cazuri (15) vizează agenția de informații militare – Serviciul General de Informații și Securitate (SGRS), iar restul se referă la agenția civilă – Serviciul de Stat.

Secretarul Comisiei R a confirmat existența unei anchete pe această temă, fără să ofere alte detalii. Purtătorul de cuvânt al Securității de Stat a fost, de asemenea, reticent. „Ca orice alt serviciu de informații, suntem conștienți că niciodată nu pot fi excluse tentativele de infiltrare”, a spus Ingrid Van Daele, potrivit publicației The Brussels Times.

Jurnaliștii de la De Tijd au relatat că problema a fost discutată în cadrul unei reuniuni confidențiale la care au participat reprezentanții Comisiei R și mai mulți parlamentari. În cursul reuniunii a fost discutat și cazul unui ofițer de rezervă din cadrul SGRS care este anchetat ca urmare a unor legături de afaceri cu persoane suspecte din fosta Uniune Sovietică.

Reuniunea a dezvăluit, de asemenea, că și alte țări sunt suspectate în aceste dosare.

Altă anchetă vizează un angajat al serviciului belgian de informații militare, care în anul 2016 a fost implicat într-o relație cu o femeie de naționalitate sârbă suspectată că ar fi lucrat pentru spionajul din Rusia.