ApărareȘtiri

Suedia intenționează să participe cu forțe speciale la unitatea mixtă Takuba din Mali

Militar din forțele suedeze (Försvarsmakten, Twitter)

Guvernul de la Stockholm a anunțat recent că intenționează să trimită până la 150 de militari suedezi în Mali pentru a sprijini proiectul Takuba, o inițiativă a Franței care își propune să adune forțe speciale din mai multe țări europene, care să acompanieze trupele locale în luptele cu insurgenții și militanții teroriști, relatează Le Figaro.

“Ajutorul suedez ar fi reprezentat de o forță de reacție rapidă aeropurtată de maxim 150 de persoane“, a transmis Ministerul de Externe de la Stockholm, într-un comunicat emis luni.

Propunerea Guvernului suedez urmează să fie prezentată spre aprobare Parlamentului de la Stockholm.

Franța a desfășurat 5.100 de soldați în cadrul Operațiunii Barkhane din regiunea Sahel. Viitoarea unitate Takuba, care ar urma să fie formată din forțe speciale europene, va acționa în cadrul Operațiunii Barkhane.

România participă, începând de anul trecut, la misiune de menţinere a păcii de către Naţiunile Unite (MINUSMA) în Republica Mali. Patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM şi 120 de militari români participă la această misiune, potrivit MApN.

Națiunea vest-africană, în mare parte deșertică, a reușit să elimine ocupația militanților teroriști asupra principalelor orașe din nordul țării în 2013, cu ajutor francez, dar extremiștii islamiști rămân foarte activi și comit atacuri tot mai frecvente în regiunile de sud.