ApărareȘtiri

Trei țări NATO vor achiziționa rachete antitanc Javelin, o armă antitanc care s-a dovedit extrem de utilă împotriva blindatelor rusești

Lansator antitanc Javelin (US Army)

Thailanda și trei țări membre NATO (Albania, Letonia, Norvegia) vor achiziționa rachete Javelin, o armă antitanc care s-a dovedit extrem de utilă în Ucraina împotriva blindatelor ruse, a anunțat Pentagonul pe data de 12 mai.

Valoarea totală a contractului, derulat prin programul vânzări militare străine (FMS), se ridică la 71 de milioane de dolari.

Dintre cele patru țări, Norvegia are în dotare sisteme Javelin încă din 2006. Potrivit BBC News, în 2017, Ministerul Apărării de la Oslo studia chiar dezvoltarea unui înlocuitor pentru Javelin, „pentru a menține capacitatea de luptă împotriva vehiculelor blindate grele”, precum tancul rusesc T-14, echipat cu sisteme de protecție activă (APS).

Experiența războiului din Ucraina a dovedit că Javelin rămâne o armă de temut, capabilă să distrugă chiar și unele dintre cele mai noi tancuri rusești: T-90.

Succesul rachetelor antitanc portabile pare să fi sporit cererea pentru astfel de arme, iar, în acest context, directorul general al Lockheed Martin Corp, James Taiclet, a declarat recent că firma încearcă să-și dubleze capacitatea de producție de Javelin.

Compania va crește producția pentru a se asigura că stocurile militare americane nu se vor epuiza.

Fabricat de o companie mixtă formată de giganții Raytheon și Lockheed Martin, sistemul antitanc portabil Javelin, care cântărește doar 22 de kilograme, este utilizat de SUA și forțe armate din peste 20 de țări. Racheta ghidată antitanc are o rază de acțiune de aproximativ 4.000 de metri și poate străpunge plăci de blindaj cu o grosime de 600-750 mm.

Potrivit oficialilor americani, sistemul Javelin este extrem de precis, astfel din primele 112 rachete folosite, 100 au lovit ținte, atât direct, cât și pe traiectorii înalte, lovind în partea de sus a vehiculelor adverse, unde blindajul este mai subțire și mai vulnerabil, relatează The Military Times.

Totuși, nici sistemul Javelin nu este lipsit de anumite vulnerabilități, în special probleme privind țintirea în zori sau la amurg, ori dacă ținta este acoperită de fum care obturează ghidajul prin infraroșu. De asemenea, sunt destul costisitoare, costul ridicându-se la 176.000 de dolari per sistem.