ApărareȘtiri

SUA vor instrui forțele ucrainene să utilizeze obuziere americane. Antrenamentele vor avea loc în afara Ucrainei

Obuzier american M777 (US Army)

Pentagonul va instrui forțele ucrainene cu privire la modul de utilizare a obuzierelor M777 trimise Ucrainei pentru a ajuta Kievul în războiul său de apărare împotriva Rusiei. Oficialii americani nu au precizat cu exactitate unde vor avea loc aceste antrenamente, dar probabil ca trupele americane din estul Europei, în special din Polonia și România, vor primi sarcina să-i antreneze pe ucraineni.

În zilele următoare, forțele americane vor antrena forțele ucrainene în afara țării. Trupele se vor întoarce apoi în Ucraina pentru a transmite cunoștințele și pentru a-și învăța colegii, a afirmat un oficial militar american, citat de publicația The Hill.

„Credem că vom putea începe acest antrenament în zile următoarele. Vor fi doar eforturile inițiale. Pot fi altele suplimentare și în alte locuri și în alte momente”, a adăugat oficialul.

Oficialul a precizat că armata americană explorează și alte opțiuni pentru a instrui ucrainenii cu privire la alte sisteme de echipament furnizate Ucrainei.

SUA au instruit deja câțiva militari ucraineni să utilizeze drone-kamikaze Switchblade, însă acele trupe se aflau în SUA pentru educație militară încă dinainte de război și s-au întors în țara lor la începutul acestei luni.

Statele Unite au furnizat Ucrainei numeroase echipamente militare, inclusiv sisteme antitanc Javelin și antiaeriene Stinger, drone-kamikaze Switchblade, mii de arme de foc și muniție. Recent, Washingtonul a trimis și obuziere tractate M777, care sunt utilizate de armata americană, dar și de forțele militare din Australia, Canada, India, Arabia Saudită.

Ajutorul militar oferit Ucrainei a stârnit furia Rusiei; Moscova avertizând Washingtonul că vor exista „consecințe imprevizibile” dacă va continua să înarmeze Ucraina. Pe de altă parte, Occidentul explică faptul că, fără armamentul furnizat de țările occidentale, Ucraina ar fi fost ocupată de către Rusia.