ApărareȘtiri

SUA vor disloca în Europa o brigadă de aviație și una de asistență în domeniul securității. România, una dintre țările-gazdă

Elicoptere AH-64 Apache (U.S. Army)

Brigada 1 de Cavalerie a Aerului și Brigada 4 de Asistenţă pentru Forțele de Securitate ale Armatei SUA vor sosi toamna aceasta în Europa, pentru o perioadă de câteva luni, cu scopul consolidării securității pe continentul european. O parte din trupele americane vor staționa în România.

Cunoscută drept Brigada 1 de Cavalerie a Aerului, unitatea din cadrul Diviziei 1 de Cavalerie urmează să fie dislocată în Europa pentru o perioadă de nouă luni, urmând să participe în această perioadă la exercițiile organizate în cadrul operațiunii Atlantic Resolve, o inițiativă lansat cu scopul reasigurării aliaților din Flancul Estic al NATO. Unitatea va înlocui brigada de aviație de luptă a Diviziei 1 Infanterie a SUA, care este prezentă în Europa (inclusiv în România) încă din luna martie.

„Antrenându-ne pentru luptă și pentru victorie împreună cu partenerii noștri europeni creează încredere în întreaga lume în letalitatea NATO” a declarat colonelul Reggie Harper, comandantul Brigada 1 de Cavalerie a Aerului.

Brigada cuprinde aproximativ 2.000 de militari cu zeci de elicoptere UH-60/HH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook și AH-64 Apache.

Elicoptere AH-64 Apache ale Brigăzii 1 de Cavalerie a Aerului (US Army)

În cadrul operațiunii Atlantic Resolve sunt dislocați anual aproximativ 7.000 de militari americani în Europa, prin rotație, timp de nouă luni. În acest moment în Europa mai este prezentă și Brigada 1 blindată din cadrul Diviziei 1 Infanterie a Armatei SUA. Batalionul 1, Regimentul 16 „Iron Rangers” din cadrul acestei brigăzi staționează în România, la baza Mihail Kogălniceanu.

Tot în cursul toamnei, Armata SUA va transfera temporar echipe de consilieri ale Brigăzii 4 de Asistență pentru Forțele de Securitate (4th SFAB), fiind pentru prima dată când o unitate de acest fel este dislocată pe continentul european.

„Primele … șase luni ale rotației se vor concentra asupra Georgiei, Letoniei, Macedoniei de Nord, Poloniei și României”, a declarat generalul Joe Jarrard, adjunctul comandantului Armatei SUA în Europa și Africa.

Brigada de asistență pentru securitate, o unitate specializată în instruirea, consilierea și analizarea capabilităților forțelor militare partenere și aliate, va consolida cooperarea în materie de securitate în Europa, a transmis Armata SUA.

România va găzdui elemente ale unei subunități specializate în antrenamentele de artilerie cu lansatoare multiple de rachete MLRS și HIMARS. Țara noastră a achiziționat trei sisteme HIMARS (cu un total de 54 de instalații de lansare), plătind aproximativ 1,5 miliarde de dolari. Primul sistem de artilerie reactivă M142 HIMARS a fost livrat Armatei Române în luna februarie a acestui an.

Primele unități de acest fel au fost dislocate în Afganistan pentru instruirea și pregătirea forțelor de securitate guvernamentale pentru luptele împotriva teroriștilor și insurgenților talibani. De altfel, Brigada 4 de Asistență pentru Forțele de Securitate, formată din aproximativ 800 de militari, a fost dislocată în toamna anului trecut în Afganistan în sprijinul trupelor afgane.