ApărareȘtiri

SUA vor disloca o brigadă de blindate în Europa în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve 2021-2022

Tancuri M1 Abrams și vehicule Bradley din cadrul Brigăzii 1 Blindate (US Army)

Departamentul Armatei Statelor Unite a anunțat marți, 6 iulie, că Brigada 1 blindată (Armored Brigade Combat Team – ABCT) din cadrul Diviziei 1 Infanterie urmează să fie dislocată pentru nouă luni în Europa, urmând să participe la exercițiile organizate în cadrul Operațiunii Atlantic Resolve.

Unitatea dislocată în Europa va fi formată din aproximativ 3.800 de militari, cu 80 de tancuri M1 Abrams, 130 de vehicule de luptă Bradley și 15 obuziere autopropulsate M109 Paladin și peste 2.000 de alte tipuri de vehicule.

80 tanks, 130 Bradley Fighting Vehicles, 15 Paladins, more than 500 tracked vehicles and more than 1,500 wheeled vehicles and equipment.

„Brigada 1 Blindate este mândră că este dislocată în sprijinul Atlantic Resolve ca forță regională în Europa”, a declarat colonelul Brian E. McCarthy, comandantul unității.

„Este un privilegiu extraordinar să ajutăm la păstrarea păcii prin demonstrarea abilității armatei noastre de a fi disponibilă pe tot globul (…) Suntem mândri că ne demonstrăm devotamentul față de o Europă puternică, și încă o dată stăm alături de aliații și partenerii noștri”, a completat ofițerul american.

https://www.facebook.com/1ABCTDevilBrigade/posts/4465771643454012

Unitatea de blindate va înlocui Brigada 1 Blindată din cadrul Diviziei 1 Cavalerie (SUA), care în ultimele aproape nouă luni a participat la numeroase exerciții multinaționale pe teritoriul european, inclusiv în România. De asemenea, una dintre subunitățile brigăzii de blindate, Batalionul 2, Regimentul 5 Cavalerie „Lancers”, a fost dislocată la baza Mihail Kogălniceanu.

Dislocarea prin rotație a forțelor americane în Europa, pentru o perioada de nouă luni, în sprijinul Atlantic Resolve este o dovadă a angajamentului puternic și neobosit al SUA față de NATO și Europa, au transmis autoritățile americane.