IntelligenceȘtiri

SUA: Un program de supraveghere în masă, ce a costat 100 de milioane USD, a fost de ajutor în cazul unei singure investigații

Sursa: Twitter

Un program controversat de supraveghere în masă, derulat de Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite, în cadrul căruia agenția a avut acces la convorbirile telefonice și mesajele cetățenilor americani, a fost de ajutor în cazul unei singure investigații, dezvăluie un studiu declasificat, citat de The New York Times, informează Radio-Canada.

Programul, care a costat 100 de milioane de dolari, s-a derulat în perioada 2015 – 2019 și a fost creat cu scopul identificării persoanelor suspectate de legături cu organizații teroriste.

Raportul, întocmit de o agenție guvernamentală independentă – Consiliul de supraveghere a vieții private și libertăților civile, a fost prezentat marți în Congresul de la Washington.

“Pe baza unor informații primite, FBI-ul a anchetat o persoană, dar, după verificare, a stabilit că nu se justifică nicio acțiune suplimentară”, se afirmă în raport. Într-un al doilea caz, programul “a furnizat informații unice despre un număr de telefon, deja cunoscut autorităților americane, ceea ce a dus la inițierea unei investigații” de către un serviciu extern de informații, se mai arată în raport, fără să ofere mai multe detalii despre natura anchetei.

Decizia NSA de a suspenda programul “demonstrează o bună judecată”, deoarece a consumat o mulțime de resurse și timp fără a produce rezultatele așteptate, a afirmat Adam I. Klein, președintele Consiliului de supraveghere a vieții private și libertăților civile, citat de The New York Times.