ApărareȘtiri

SUA trimit o navă a pazei de coastă în Marea Neagră, în sprijinul aliaților și partenerilor NATO din regiune

USCG Hamilton (US Coast Guard)

USCGC Hamilton (WMSL 753), o navă din clasa Legend a Pazei de Coastă a Statelor Unite, se îndreaptă spre strâmtorile Dardanele și Bosfor, urmând să efectueze o misiune de patrulare în apele Mării Negre, se arată într-un comunicat emis de Flota a 6-a a SUA.

Navele din clasa Legend sunt cele mai avansate cutere din flota Gărzii de Coastă, fiind capabile să îndeplinească misiuni critice de securitate, de aplicare a legii și de apărare națională în cele mai exigente medii oceanice. Cuterele din această clasă au o lungime de 127 de metri, ating o viteză maximă de 28 de noduri, au o rază de acțiune de 12.000 de mile nautice și un echipaj standard de 111 oameni.

Ca armament, navele sunt echipate cu un tun naval tip Mk. 110, calibrul 57 mm; un sistem de apărare antirachetă apropiată Phalanx 20 mm; patru mitraliere M2 de calibrul .50. De asemenea, cuterele pot transporta două elicoptere H-65 Dolphin MCH sau până la patru drone.

Navele Marinei SUA patrulează în mod regulat în bazinul Mării Negre, în sprijinul aliaților și partenerilor NATO din regiune, însă prezența navelor Pazei de Coastă este mult mai rară în aceste ape.

La mijlocul acestei luni, în contextul comasării trupelor ruse în Crimeea și la frontiera ruso-ucraineană, oficialii americani au indicat că ar putea trimite două distrugătoare în Marea Neagră. Oficialii turci au relatat că cei două distrugătoare ale Marinei SUA se pregăteau să sosească în regiune, dar Washingtonul nu a confirmat niciodată operațiunea. Surse citate de presa internațională au relatat că Administrația Biden a luat în cele din urmă decizia să anuleze vizita celor două nave de război pentru a evita o potențială escaladare suplimentară a crizei dintre Kiev și Moscova.

Ulterior, pe 22 aprilie, Ministerul Apărării de la Moscova a ordonat trupelor sale să revină la bazele lor permanente în urma încheierii amplelor exerciții militare desfășurate în sudul Rusiei.