ApărareȘtiri

SUA sunt dispuse să ofere Rusiei o modalitate de a se convinge că la Deveselu nu sunt dislocate rachete de croazieră -surse

Statele Unite sunt dispuse să ofere Rusiei o modalitate de a se convinge că la bazele antirachetă din România și Polonia nu sunt dislocate rachete de croazieră Tomahawk, însă cu condiția ca Moscova să ofere informații similare despre anumite baze din Rusia, informează agenția de știri Bloomberg, citând surse guvernamentale americane.

Potrivit jurnalistei Jennifer Jacobs, Washingtonul a anunțat Moscova că ar putea permite inspectarea bazelor antirachetă din România și Polonia.

“SUA a transmis Kremlinului că sunt dispuse să discute cu Rusia despre o modalitate de a verifica că nu există rachete de croazieră Tomahawk staționate la bazele NATO din România și Polonia – cu condiția ca Rusia să împărtășească informații similare despre anumite baze din Rusia”, a scris jurnalista pe Twitter, citând surse anonime.

Una dintre sursele citate de jurnalista americană a subliniat că orice acord pe această temă va fi încheiat doar după discuții cu aliații, în special cu Polonia și România.

Propunerea Washingtonului este menită să atenueze temerile Moscovei potrivit cărora instalațiile verticale de lansare Mk 41 din Polonia și România ar putea fi folosite împotriva Rusiei. Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a declarat recent că rachete de croazieră lansate de la Deveselu ar putea lovi ținte din Rusia aflate la mii de kilometri depărtare.

Baza militară de la Deveselu găzduiește singurul sistem antibalistic activ din Europa, care dispune de trei instalații verticale de lansare de tip Mk41 (în total 24 de celule) pentru rachete interceptoare SM-3. Un sistem similar urmează să fie instalat și în Polonia, însă lucrările în acest sens sunt în întârziere.

Temerile Rusiei privind sistemul Aegis de la Deveselu sunt nefondate în condițiile în care un singur distrugător din clasa Arleigh Burke are de aproape patru ori mai multe instalații verticale de lansare de tip Mk41 (în total 90-96 de celule) decât Deveselu. Iar crucișătoarele din Ticonderoga pot, teoretic, lansa 128 de rachete de croazieră Tomahawk.