InfrastructurăIntelligenceIT&CȘtiri

SUA: SpaceX și L3Harris vor realiza opt sateliți pentru monitorizarea rachetelor balistice și armelor hipersonice

Sursa: L3Harris

Agenția SUA pentru Dezvoltare Spațială (SDA) a anunțat luni că a selectat firmele SpaceX și L3Harris să realizeze pentru Pentagon opt sateliți de monitorizare a rachetelor balistice și a armelor hipersonice, informează Defense News, Space News și Reuters.

Firma SpaceX, fondată de miliardarul Elon Musk, a primit un contract în valoare de 149 milioane de dolari, iar L3Harris, un contract de 193,5 milioane de dolari. Firmele urmează să livreze câte patru sateliți fiecare, ce ar trebui să fie gata pentru lansare în toamna anului 2022.

Contractele anunțate pe 5 octombrie sunt pentru primii opt sateliți dintr-o mega-constelație care va avea rolul de a monitoriza lansările de arme balistice și hipersonice.

Potrivit directorului agenției, Derek Tournear, câștigătorii au fost selectați pe baza datelor tehnice și a capacității lor de a livra rapid sateliții.

Fiecare satelit va fi echipat cu un senzor infraroșu (Overhead Persistent Infrared – OPIR) capabil să detecteze și să urmărească amenințările balistice și hipersonice.

SpaceX a venit cu un nou design de satelit, bazat pe modelul sateliților Starlink. Tournear a spus că SpaceX va utiliza un senzor OPIR de la un alt furnizor, dar nu a putut dezvălui numele firmei care va livra senzorul.

L3 Harris va dezvolta o soluție OPIR bazată pe decenii de experiență cu sateliți mici, telescoape spațiale și tehnologii OPIR, a explicat oficialul.

Contractele anunțate la începutul săptămânii reprezintă cea mai recentă evoluție a programului Arhitectura Națională de Apărare Spațială (NDSA), o nouă constelație care va cuprinde sute de sateliți care va oferi acoperire globală pentru detectarea și urmărirea amenințărilor hipersonice.

Aceasta nu este singur veste bună de săptămâna aceasta pentru Elon Musk. După o serie de amânări din cauza vremii nefavorabile, SpaceX a trimis marţi pe orbită cea de-a 13-a tranşă de micro-sateliți Starlink,  transmite Space.com, potrivit agenției de știri Agerpres.

Această lansare este cea de-a 17 misiune realizată de SpaceX în cursul acestui an şi respectiv cea de-a 94-a lansare a unei rachete Falcon 9.