IntelligenceȘtiri

SUA și Rusia se acuză reciproc de dezinformare în legătură cu epidemia de coronavirus Covid-19

Mai mulți oficiali americani au declarat că Rusia că orchestrează o campanie de dezinformare antiamericană în legătură cu coronavirusul, estimând că mii de conturi pe rețele de socializare acționează la unison pentru a provoca discordie. Pe de altă parte, Moscova susține că acuzațiile Washingtonului sunt în mod deliberat false, relatează Agence France-Presse.

Mii de conturi pe Twitter, Facebook și Instagram – atribuite serviciilor de spionaj din Rusia – au răspândit informații antiamericane despre noul coronavirus apărut în China, au declarat mai mulți oficiali americani

Campania de dezinformare și de răspândire a teoriilor conspirației a început cu o lună în urmă, într-un moment în care epidemia era într-o fază incipientă.

Această campania de dezinformare amintește de tentativele agenției sovietice KGB de a acredita ideea că HIV a fost o invenție a oamenilor de știință americani.

“Scopul Rusiei este să semene discordia și să slăbească din interior instituțiile Statelor Unite și alianțele sale, inclusiv prin campanii mascate și dăunătoare”, a declarat Philip Reeker, subsecretar de Stat, responsabil pentru Europa și Eurasia. “Prin răspândirea dezinformărilor cu privire la coronavirus, aceşti actori ruşi rău intenţionaţi pun în pericol siguranța publică”, a adăugat oficialul.

Pe de altă parte, Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a declarat, sâmbătă, că acuzațiile Statelor Unite potrivit căror Rusia ar fi orchestrat o campanie de dezinformare privind coronavirusul este “în mod deliberat falsă”.

“Aceasta este o poveste în mod deliberat falsă “, a declarat Maria Zakharova, citată de agenția publică TASS.