ApărareȘtiri

SUA și NATO critică Ankara după ce Turcia ar fi testat sistemul rusesc S-400 în cursul unui exercițiu

Sistem antiaerian și antirachetă S-400 (rusencenter)

Pentagonul și Departamentul de Stat de la Washington, precum și NATO, au criticat dur regimul de la Ankara, pe fondul informațiilor potrivit cărora armata turcă ar testat ar fi folosit sistemul rusesc rusesc de apărare antirachetă S-400 pentru prima dată în timpul unui exercițiu desfășurat în regiunea orașului Sinope de la Marea Neagră, o zonă în care avioanele NATO sunt foarte active.

Acțiunea Turciei riscă să agraveze tensiunile dintre Ankara și ceilalți aliați NATO, în special Statele Unite.

“Statele Unite au transmis guvernului turc că achiziția de sisteme militare rusești, precum S-400, este inacceptabilă”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Morgan Ortagus. “Statele Unite au clarificat faptul că ne așteptăm ca sistemul S-400 să nu fie operaționalizat”, a adăugat Ortagus, citat de Le Figaro.

“Ne opunem achiziției sistemului de către Turcia și suntem profund îngrijorați de informațiile care indică faptul că Turcia îl pune în funcțiune. Nu ar trebui să fie activat. Acest lucru riscă să genereze consecințe grave pentru relațiile noastre de securitate”, a explicat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

“Acest sistem poate prezenta un risc pentru avioanele aliate și poate afecta relațiile dintre aliații NATO”, a declarat o purtătoare de cuvânt a alianței, potrivit DPA și Agerpres.

“Aceasta este o decizie națională pe care Turcia trebuie să o ia, dar sistemul S-400 nu poate fi integrat în sistemul de apărare antiaerian și antirachetă al NATO”, a subliniat aceasta.

“Este important ca Turcia să continue să lucreze cu ceilalți aliați pentru a găsi soluții alternative”, a adăugat ea.

Presa turcă a relatat anterior că guvernul de la Ankara a testat rachete ale sistemului S-400 pentru prima dată în condiții operaționale în apropierea orașului Sinope de la Marea Neagră, în cursul zilei de vineri.

“Orice test cu sistemul de apărare antiaeriană S-400 de către Turcia, dacă se confirmă, este regretabil”, a spus purtătoarea de cuvânt a NATO.

Achiziția de către Turcia a sistemului antiaerian și antibalistic rusesc S-400 – considerat echivalentul sistemului american Patriot – a provocat tensiuni diplomatice majore cu SUA, determinând Administrația de la Washington să excludă pe termen nedeterminat Ankara din programul de fabricare a avioanelor invizibile pe radar F-35.

Mai mult, la începutul lunii octombrie, doi senatori americani au cerut oficial Administrației Donald Trump să impună sancțiuni contra regimului de la Ankara pe fondul relatărilor potrivit cărora Turcia a testat sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 asupra avioanelor de fabricație americană F-16 ale aviației grecești.

Până în acest moment, Administrația Trump nu a impus niciodată sancțiuni pentru achiziția sistemului S-400, deși legea Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) prevede impunerea de sancțiuni celor care fac afaceri cu sectorul de apărare al Rusiei.