IntelligenceȘtiri

SUA: Rusia și China răspândesc informații false cu scopul învinovățirii Occidentului pentru pandemie

SURSA: euvsdisinfo.eu

Statele Unite sunt preocupate de campaniile de dezinformare lansate de regimurile de la Moscova și Beijing, care încearcă să arunce vina asupra Occidentului pentru pandemia de coronavirus, dar și să creeze impresia că țările occidentale, în special SUA, pierd lupta împotriva COVID-19, iar în același timp să prezinte China și Rusia drept modele de urmat în ceea ce privește gestionarea crizelor medicale, au declarat doi diplomați americani.

În cadrul unei conferințe de presă, desfășurate miercuri, Philip Reeker, secretar asistent pentru Afaceri Europene și Eurasiatice, și Lea Gabrielle, coordonatoarea Centrului de Implicare Globală din cadrul Departamentului de Stat al SUA, și-au exprimat “profunda îngrijorare” în legătură cu războiul mediatic al Moscovei și Beijingului împotriva Occidentului.

Potrivit celor doi oficiali americani, citați de agenția de știri Lusa, Rusia și China desfășoară “eforturi concertate de dezinformare” cu scopul creării de “narațiuni false” și “teorii ale conspirației” care să slăbească țările europene.

Gabrielle a afirmat că Rusia a lansat, în mod particular, teorii ale conspirației care sugerează că virusul ar fi o armă biologică creată de Statele Unite, iar Washingtonul, NATO, UE și alte guverne occidentale se folosesc de eforturile de combatere a pandemiei pentru a încerca să-și sporească controlul asupra propriilor popoare.

Cele două mari puteri autoritariste “utilizează mecanisme de dezinformare la nivel global pentru a răspândi diverse teorii ale conspirației. Una este că Statele Unite au creat acest virus pentru a controla populația. O altă teorie încearcă să demonstreze că Rusia și China reușesc să controleze pandemia într-un mod exemplar, contrar celor întâmplate în Occident”, a explicat Lea Gabrielle.

De remarcat că Rusia se confruntă în acest moment cu cea mai rapidă evoluție a pandemiei în Europa, numărul cazurilor de coronavirus urcând vertiginos în ultimele zile. În privința numărului de cazuri active, Rusia este pe locul trei în lume, cu 151.000. Rata mortalității este neobișnuit de redusă față de alte țări, lucru ce provoacă îndoieli privind acuratețea datelor oficiale transmise de autoritățile ruse.

Totodată, China încearcă să răspândească “teorii contradictorii despre COVID-19, cu intenția de a provoca îndoieli, de a distrage atenția, și de a crea idea că s-ar putea să nu fie posibil să aflăm adevărul”, a precizat coordonatoarea Centrului de Implicare Globală, o agenție guvernamentală americană care are rolul de a contracara campaniile de dezinformare și propagandă.

De asemenea, dezinformările venite din partea Beijingului susțin “povestea că [China] este superioară Occidentului în ceea ce privește gestionarea crizelor de sănătate” la nivel mondial, a adăugat ea.

Philip Reeker reamintește că tacticile de dezinformare nu sunt ceva nou pentru Rusia, amintind în acest sens de presupusele imixtiuni electorale ruse în campania prezidențială din SUA, în 2016, dar și în cazul proceselor electorale din alte țări occidentale.

Philip Reeker a mai spus că SUA, dar și NATO, sunt tot mai preocupate de situația din domeniul cibersecutirtății, în contextul amplificării amenințărilor informatice în perioada pandemiei.

Afirmațiile celor doi oficiali americani privind campaniile de dezinformare din partea Rusiei și Chinei sunt susținute și de EU East Stratcom Task Force, o structură în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă (SEAS) al UE, care a strâns sute de exemple de dezinformări pe tema pandemiei.