InfrastructurăȘtiri

SUA: Plan de salvare economică în valoare de 2,2 trilioane de dolari, de zece ori mai mult decât Planul Marshall

Președintele SUA, Donald Trump, a promulgat, vineri seară, un plan fără precedent – de 2,2 trilioane de dolari – cu scopul de a ajuta economia americană, asfixiată de pandemia de coronavirus. Valoarea programului de ajutor este de zece ori mai mare decât cea a Planului Marshall, un program de reconstrucție conceput de către Statele Unite și destinat țărilor europene afectate de cel de-al Doilea Război Mondial.

„Am fost loviți de inamicul invizibil și am fost loviți tare”, a declarat de președintele SUA, Donald Trump, cu ocazia promulgării pachetului de măsuri de salvare economică de 2.200 de miliarde de dolari, după Senatul și Camera Reprezentanților au aprobat anterior pachetul de măsuri economice,  relatează France Info.

Liderul de la Casa Albă a prezis din nou o revenire economică „spectaculoasă” în Statele Unite, după ce lupta împotriva virusului se va încheia.

Acest program de ajutor, cel mai amplu plan de salvare economică din istoria Statelor Unite, va veni în ajutorul întreprinderilor aflate în dificultate și a gospodăriilor lovite de pandemia de coronavirus, care amenință să provoace oprirea celei mai mari economii a lumii, informează postul Le Monde.

Agravarea rapidă a pandemiei în SUA a dus la închiderea unor sectoare întregi ale economiei americane.

Planul de salvare oferă garanții de împrumut pentru companiile aflate în dificultate, ajutor direct celor mai sărace gospodării, o creștere a ajutorului pentru șomaj și o acoperire extinsă pentru a evita disponibilizări masive.

Aproximativ 100 de miliarde de dolari au fost alocați pentru spitale și centre medicale, în condițiile în care sistemul medical este afectat de numărul mare de pacienți cu COVID-19.

Numărul cazurilor confirmate de COVID-19 în SUA a trecut vineri de 100.000, iar cel al morților de 700.

Mitch McConnell, liderul majoirtății republicane din Senatm a numit acest plan o “investiție demnă de o perioadă de război”.

Trezoreria SUA va vira gospodăriilor americane 1.200 de dolari pentru fiecare adult. Muncitorii șomeri și angajații independenți vor primi “în medie, întregul lor salariu timp de patru luni”, a declarat Chuck Schumer, liderul minorității democrate din Senat.

Roughly $100 billion is allocated for hospitals and healthcare facilities to better address the coronavirus pandemic

Anunțul privind acordul liderilor americani asupra planului de salvare economică a avut un efect pozitiv asupra burselor din întreaga lume. Indicele de referință Dow Jones de la Bursa de Valori de pe Wall Street a înregistrat marți cea mai mare creștere din ultimii nouăzeci de ani. Bursa de valori din Paris a deschis miercuri dimineață cu o creștere de 2%, la fel ca și cea din Frankfurt, care a câștigat aproape 3% în câteva minute.

“Piețele bursiere sunt stimulate de un sprijin bugetar și monetar fără precedent” pentru a contracara ravagiile economice provocate de coronavirus, potrivit lui Ipek Ozkardeskaya, analist la Swissquote Bank.

Valoarea actualului program este de zece ori mai mare decât cea a Planului Marshall din 1948, pentru care Statele Unite au alocat aproximativ 200 de miliarde de dolari în banii actuali, relatează The New York Times.