ApărareȘtiri

SUA își reduc semnificativ numărul de militari din Irak şi Afganistan. NATO avertizează că forțele teroriste ar putea profita de o retragere pripită

Sursa: US Army

Pentagonul a anunțat marți, 17 noiembrie, că Statele Unite vor reduce numărul trupelor americane în Afganistan și Irak la câte 2500 în fiecare din cele două ţări, până pe 15 ianuarie 2021, o decizie primită cu îngrijorare de congresmenii de la Washington și NATO, care se tem că ar putea facilita consolidarea grupărilor extremiste din Orientul Mijlociu, informează Courrier International.

Numărul militari desfășurați în Afganistan va fi redus de la 4.500 la 2.500, în timp ce aproximativ 500 de militari americani vor fi repatriați din Irak, lăsând acolo în jur de 2.500 de militari. Oficiali din cadrul Pentagonului au declarat, sub protecția anonimatului, că administrația Trump ar putea retrage și cei peste 500 de militari din Somalia în viitorul apropiat.

Retragerea are loc cu toate că există tot mai multe semne că nivelul violenței din Irak și Afganistan este departe de a fi scăzut, notează Wall Street Journal .

În Afganistan, un raport publicat marți de inspectorul general din cadrul Departamentului Apărării a concluzionat că nivelul de violență este peste media din ultimii ani, iar insurgenții talibani atacă forțele de securitate afgane și oficialii guvernului afgan, în pofida acordului de pace negociat cu Administrația Trump.

Îngrijorați, mai mulți oficiali din cadrul Partidului Republican, precum și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au avertizat Administrația Trump împotriva retragerii pripite din Irak și Afganistan.

“Afganistanul ar putea deveni din nou un refugiu pentru organizațiile teroriste internaționale care doresc să facă rău țărilor occidentale dacă forțele străine pleacă mult prea brusc”, a declarat Jens Stoltenberg.