ApărareȘtiri

SUA își consolidează prezența militară în Europa: România va găzdui o brigadă suplimentară de 3.000 de militari americani

Președintele Joe Biden a anunțat miercuri, în debutul summitului NATO de la Madrid, că Statele Unite își vor consolida prezența militară în Europa pentru a contracara amenințarea rusească, urmând ca România să găzduiască o brigadă suplimentară de 3.000 de militari americani, dislocată prin rotație, informează postul CNN.

Statele Unite vor menține o „brigadă suplimentară prin rotație” în România, care va cuprinde 3.000 de miliari și încă 2.000 de angajați civili, a declarat liderul de la Casa Albă, în cadrul unei conferințe de presă alături de ecretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

În plus, Washingtonul va înființa în Polonia un cartier general permanent pentru Corpul al V-lea de Armată, va suplimenta forțele dislocate prin rotație în țările baltice, va trimite în Marea Britanie alte două escadrile echipate cu avioane de generația a cincea F-35 Lightning II și va disloca sisteme antiaeriene și alte capabilități în Germania și Italia, a adăugat președintele american.

De asemenea, Marina SUA va disloca două distrugătoare în Spania, în plus față de cele patru deja prezente în Europa.

„Împreună cu aliații noștri, ne vom asigura că NATO este pregătită să facă față amenințărilor din toate direcțiile – în toate domeniile, terestru, aerian și maritim”, a subliniat președintele Biden în debutul summitului de la Madrid.

Joe Biden a salutat și succesul discuțiilor cu Turcia, în urma cărora Ankara a renunțat la obiecțiile și a acceptat aderarea Finlandei și Suediei la Alianța Nord-Atlantică.

În urma invaziei ruse în Ucraina, NATO și-a consolidat prezența pe Flancul estic, în special în zona Mării Negre. România găzduiește în prezent aproximativ 4000 de militari aliați, inclusiv un detașament de forțe întrunite, de 1000 de militari, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al armatei americane, și alți 900 de militari americani dislocați prin rotație în România, în cadrul operațiunii Atlantic Resolve. De asemenea, cerul țării noastre este patrulat constant de avioane de luptă ale aviației americane, inclusiv aeronave de luptă de generația a cincea F-35 Lightning II.

Extinderea și consolidarea NATO este exact rezultatul pe care președintele rus Vladimir Putin spera să-l împiedice când a invadat Ucraina în urmă cu mai bine de patru luni.

“Am spus că Putin caută finlandizarea Europei. Va obține NATOizarea Europei. Și exact asta nu a vrut, dar este exact ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei. Și cred că este necesar”, a subliniat Biden.

De asemenea, în prima zi a summitului de la Madrid, liderii NATO au aprobat și noul Concept Strategic al alianței, care desemnează Rusia drept cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității în regiunea euro-atlantică.