ApărareȘtiri

SUA fortifică Flancul estic al NATO cu avioane de luptă de generația a cincea F-35 și elicoptere de atac AH-64 Apache

Avion de lupta F-35A Lightning II (FOTO: US Air Force Capt. Kip Sumner)

Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat Pentagonului să desfășoare forțe americane suplimentare pe Flancul estic al NATO după ce Rusia a trimis trupe în estul Ucrainei, în sprijinul republicilor separatiste pro-ruse. Departamentul Apărării de la Washington a transmis că va disloca trupe, avioane de luptă de generația a cincea F-35 Lightning II și elicoptere de atac AH-64 Apache în diverse locații din Polonia, zona baltică și în țări NATO din vecinătatea Ucrainei.

Secretarul american Apărării, Lloyd J. Austin III Austin, a ordonat ca un grup operativ de mărimea unui batalion de infanterie (format din aproximativ 800 de militari) să fie dislocat din Italia în regiunea baltică.

Totodată, până la opt avioane F-35 Lightning II din Germania vor fi dispersate în locații operaționale neprecizate pe Flancul estic al NATO.

Douăzeci de elicoptere de atac AH-64 Apache vor fi, de asemenea, mutate din Germania în regiunea baltică, iar 12 elicoptere Apache din Grecia vor fi transferate în Polonia.

Pe fondul agravării crizei ucrainene, în cursul ultimelor săptămâni, Statele Unite au transferat 1.000 de militari cu blindate Stryker din Germania în România. Un grup de luptă din cadrul Diviziei 82 Aeropurtate a fost trimis în Polonia, iar unități Stryker de mărimea unei companii vor fi dislocate în Ungaria și Bulgaria. De asemenea, baza aeriană Borcea din România găzduiește avioane de luptă F-16 și F/A-18 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA, respectiv Forțelor Navale ale SUA.

Președintele SUA a indicat că sporirea prezenței militare americane pe Flancul Estic este un răspuns direct la mobilizarea a zeci de mii de trupe rusești în apropierea frontierelor cu Ucraina, dar mai ales o reacție la decizia  Kremlinului a trimite trupe pe teritoriul ucrainean, acțiune despre care Biden a spus că reprezintă o invazie.