ApărareȘtiri

SUA dislocă temporar o brigadă de blindate pentru exerciții în estul Europei, inclusiv în România

Sursa: US Army

Departamentul Armatei Statelor Unite a anunțat vineri că Brigada 1 blindată (Armored Brigade Combat Team – ABCT) din cadrul Diviziei 1 Cavalerie (SUA) urmează să fie dislocată temporar în Europa, urmând să participe la Operațiunea Atlantic Resolve, ce include aplicații multinaționale desfășurate în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Brigada 1 Blindată – poreclită “Ironhorse” – va înlocui Brigada 2 Blindată din cadrul Diviziei a 3-a de infanterie (SUA) și va staționa în Europa timp de nouă luni.

“Brigada Ironhorse este mândră că este desfășurată în sprijinul exercițiilor Atlantic Resolve ca forță regional în Europa”, a declarat colonelul Michael D. Schoenfeldt, comandantul Brigăzii 1 Blindate.

Unitatea dislocată în Europa va fi formată din aproximativ 3.700 de militari, 80 de tancuri, 130 de vehicule de luptă Bradley și 18 obuziere autopropulsate M109 Paladin.

Dislocarea prin rotație a forțelor americane în Europa, pentru o perioada de 9 luni, în sprijinul Atlantic Resolve este o dovadă a angajamentului puternic și neobosit al SUA față de NATO și Europa, a transmis Departamentul Armatei Statelor Unite.

Operațiunea Atlantic Resolve consolidează pregătirea, sporește interoperabilitatea și îmbunătățește legăturile dintre forțele militare aliate și partenere prin intermediul unor evenimente multinaționale de antrenament în Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și România.

Amploarea operațiunea a crescut constant ca răspuns la anexarea de către Rusia a regiunii Crimeea în 2014.