ApărareȘtiri

SUA confirmă prăbușirea unui avion al USAF în Afganistan, dar neagă că ar fi fost doborât de talibani

Sursa: aviationnews.com

Autoritățile americane au confirmat că un avion militar de tip E-11A, folosit pentru fuziunea datelor și ca nod de comunicații în zonele izolate, s-a prăbușit în sud-estul Afganistanului, însă nu există indicii că dezastrul aerian ar fi fost cauzat de o acțiune a insurgenților.

Avionul făcea parte din Escadronul Expediționar de Război Electronic Nr. 430 al Forțelor aeriene ale SUA.

„Deși cauza prăbușirii este în curs de investigare, nu există indicii că incidentul a fost cauzat de un rafale inamice”, a transmis un purtător de cuvânt al armatei americane din Afganistan, citat de The Guardian.

Pe de altă parte, Zabihullah Mujahid, un reprezentant al talibanilor, a susținut că insurgenții au doborât avionul în timpul zborului deasupra teritoriului controlat de aceștia. „Un avion al invadatorilor americani a fost doborât. Mulți ofițeri au fost uciși”, a afirmat Zabihullah Mujahid, într-un mesaj postat online. Oficialul taliban a afirmat că la bordul avionului se aflau și câțiva ofițeri CIA de rang înalt.

Informațiile vehiculate de Mujahid nu au putut fi verificate din alte surse independente.

Dezastrul aviatic a avut loc luni după-amiază în districtul Deh Yak, la est de orașul Ghazni, într-o regiune ce este controlată în mare măsură de talibani, ceea ce complică considerabil orice acțiune de recuperare dispozitivelor secrete de la bordul aeronavei sau salvarea eventualilor supraviețuitori.

Fox News a relatat că la bordul avionului erau cinci persoane în momentul incidentului, potrivit unor oficiali americani.

Momentan nu este clar dacă există supraviețuitori.

Avionul prăbușit luni în Afganistan era unul din cele patru aparate E-11A din dotarea Forțelor aeriene ale SUA. Aeronavele sunt o variantă militarizată a modelului civil Bombardier BD-700 Global Express.

Aceste aeronave sunt echipate cu modulul Battlefield Airborne Control Node (BACN), care le permite să acționeze ca noduri de comunicații în zone izolate, putând transfera rapid date de la și către o mare varietate de vehicule aeriene și terestre, explică site-ul The Drive.

Pe lângă aeronavele E-11A, Statele Unite au la dispoziție și trei drone EQ-4B Global Hawk echipate cu modulul BACN.

Accident sau act de război, incidentul a avut loc în timp ce talibanii și Statele Unite discută termenii unui potențial acord de pace, care ar conduce la retragerea forțelor americane din Afganistan.