ApărareȘtiri

SUA au trimis un portavion în Golful Persic/US Navy susține că această acțiune nu are legătură cu asasinarea unui oficial iranian

Sursa: US Navy

Portavionul american USS Nimitz a fost dislocat săptămâna aceasta în zona Golf Persic, cu câteva zile înainte de asasinarea directorului programului atomic iranian. Forțele Navale ale SUA au transmis sâmbătă că prezența grupului naval nu are legătură cu vreo amenințare specifică, informează agenția de știri Reuters.

“Nu au existat amenințări specifice care să declanșeze revenirea grupului Nimitz Carrier Strike”, a declarat comandorul Rebecca Rebarich, purtătorul de cuvânt al Flotei a cincea a Forțelor Navale ale SUA.

Rebarich a indicat că dislocarea grupului portavionului Nimitz are legătură cu retragerea trupelor americane din Irak și Afganistan.

“Această acțiune ne asigură că avem suficiente capacități disponibile pentru a răspunde oricărei amenințări și pentru a descuraja orice adversar să acționeze împotriva trupelor noastre în timpul reducerii forțelor”, a completat Rebarich.

Mohsen Fakhrizadeh, directorul programului nuclear al Iranului, a fost ucis, vineri, în apropiere de capitala țării.

Comandantul Corpului de Gardienilor Revoluției Islamice (IRGC), armata ideologică a Iranului, a declarat că țara va răzbuna asasinarea savantului, informează BBC News.

“Asasinarea oamenilor de știință din domeniul nuclear este cea mai evidentă acțiune a hegemoniei globale cu scopul de a împiedica accesul nostru la științele moderne”, a spus generalul-maior Hossein Salami.

Șeful diplomației de la Teheran, Mohammad Javad Zarif, a condamnat asasinatul, vorbind despre un „act terorist” și subliniind că există „indicii serioase ale rolului Israelului” în atentat, informează France 24.

Incidentul survine în contextul în care președintele Donald Trump urmează să-și încheie mandatul în ianuarie, iar noul lider de la Casa Albă, Joe Biden, a promis că va reveni asupra deciziei predecesorului său în privinţa retragerii din acordul atomic semnat de Iran cu marile puteri.