ApărareȘtiri

SUA au trimis un distrugător în Marea Neagră, la câteva zile după ce un grup naval NATO a efectuat exerciții în regiune

USS Porter (U.S. Naval Forces Europe-Africa / U.S. 6th Fleet)

USS Porter (DDG-78), distrugător din clasa Arleigh Burke, a intrat pe data de 13 martie în bazinul pontic, la câteva zile după ce gruparea navală permanentă a Alianței Nord Atlantice SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group) a efectuat exerciții în Marea Neagră alături de partenerii și aliații din regiune, inclusiv România. Rusia a anunțat că monitorizează mișcările distrugătorului american.

Distrugătorul “va lucra alături de națiunile partenere din zona Mării Negre pentru a asigura securitatea maritimă”, se arată într-un comunicat al Flotei a 6-a a SUA. 

Dislocarea navei americane vine după ce un grup de fregate din țări membre NATO a efectuat misiuni și exerciții navale în Marea Neagră, de pe 23 martie și până pe 12 aprilie.

Fregatele HMCS Fredericton (Canada), ITS Virginio Fasan (Italia) și TCG Salihreis (Turcia) au efectuat misiuni și exerciții navale alături de navele Regina Maria (România), BGS Drazki (Bulgaria) și nave ale Pazei de Coastă din Georgia.

Aceasta este a doua vizită a unei nave americane în Marea Neagră de la începutul acestui an. Distrugătorul USS Ross (DDG-71) a vizitat Marea Neagră în luna februarie.

Centrul de Control din cadrul Ministerului Apărării de la Moscova a anunțat că forțele ruse monitorizează mișcările navei americane, informează agenția de știri RIA Novosti, citată de postul RBC.

Potrivit centrului, distrugătorul a intrat în Marea Neagră pe data de 13 aprilie, la ora României 18:30. “Forțele și mijloacele flotei Mării Negre monitorizează acțiunile navei Marinei SUA”, se arată în comunicatul ministerul.

Forțele Navale ale SUA și-au sporit prezența în zona Mării Negre după anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, în anul 2014.