ApărareȘtiri

SUA au trimis avioane de luptă F-15 la Câmpia Turzii pentru a consolida protecția spațiului aerian al României

Avioane de luptă F-15E Strike Eagle la Campia Turzii (USAFE)

Statele Unite au dislocat temporar avioane de luptă F-15E Strike Eagle la Baza Aeriană Câmpia Turzii cu scopul protejării spațiului aerian al României, alături de aeronavele F-16 și MiG-21 LanceR ale aviației române și aparatele Eurofighter ale detașamentului italian desfășurat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, relatează Comandamentul Aerian Aliat.

Aeronavele americane au aterizat miercuri, 15 decembrie, la Câmpia Turzii și vor efectua misiuni de poliție aeriană întărită din această locație în perioada 18-22 decembrie.

Această dislocare planificată de forță are drept scop să asigure prezența aeriană NATO în regiunea Mării Negre, dar și să îmbunătățească relațiile multinaționale și interoperabilitatea între Aliați.

„Avioanele F-15 americane suplimentare sunt un atu binevenit și vor avea un impact pozitiv asupra posturii de descurajare aeriană aliată în regiune”, a declarat generalul de brigadă Joel Carey, adjunctul șefului pentru operațiuni din cadrul Statului Major al Comandamentului aerian aliat.

„Capacitatea de a desfășura rapid mijloacele aeriene aliate în sprijinul NATO este vitală pentru pregătirea noastră și demonstrează agilitatea forței”, a adăugat oficialul aliat.

Cele cinci aeronave F-15E Strike Eagle dislocate la Câmpia Turzii fac parte din Escadrila de Vânătoare 336 „Rocketeers”, Grupul 4 Vânătoare, de la Baza Aeriană Seymour Johnson din Carolina de Nord.

Avioane din cadrul acestei unități au fost dislocate în octombrie și noiembrie și la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă” de la Borcea, în cadrul exercițiului multinațional „Castle Forge”.

Începând tot de miercuri, 15 decembrie, un detașament al Forţelor Aeriene Italiene, cu patru avioane Eurofighter, a preluat misiunile de politie aeriană întărită în spațiul aerian al României în următoarele patru luni.