ApărareȘtiri

SUA au testat o rachetă intercontinentală, iar Rusia a testat un nou interceptor antibalistic

Sursa: thedefensepost.com

Statele Unite au anunțat joi că au testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală Minuteman III pentru a demonstra „eficacitatea” capacității de descurajare nucleară a Washingtonului, iar Ministerul Apărării de la Moscova a difuzat, miercuri, o înregistrare cu testarea unei noi rachete de intercepție pentru un sistem rus de apărare antirachetă, fără să ofere mai multe detalii despre noua armă.

Racheta Minuteman III a fost lansată la ora locală 12:27 (ora României, 09:27) de la baza aerienă Vandenberg, California, și a parcurs aproximativ 6.760 km peste Pacific, înainte de a se prăbuși în mare, în apropiere de atolul Kwajalein din Insulele Marshall, au transmis Forțele Aeriene ale SUA.

Acest test, al treilea de la începutul anului, era programat să se desfășoare miercuri, dar a fost amânat din cauza condițiilor meteo nefavorabile din Insulele Marshall.

Pentagonul a transmis că testul a fost planificat în urmă cu mai multe luni și nu reprezintă „un răspuns sau o reacție la evenimentele din lume sau la tensiunile din regiune”.

Primele rachete din clasa Minuteman au fost introduse în serviciu la începutul anilor ’60, potrivit site-ului Military.com.

Rachetele balistice intercontinentale (ICBM) LGM-30G Minuteman III reprezintă componenta terestră a forțelor de descurajare strategică și se afla sub controlul Comandamentului pentru Atacuri Globale al Forțelor Aeriene SUA.

Minuteman III are o rază de acțiune de peste 6.000 de mile (aprox. 9700 de kilometri) și transporta până la trei vehicule independente de reintrare (MIRV), fiecare putând fi echipat cu un focos nuclear. Actualmente, în conformitate cu prevederile înțelegerii ruso-americane START II din 1993, rachetele Minuteman III transportă un singur vehicul independent de reintrare, echipat cu un singur focos nuclear.

În total, Statele Unite au la dispoziție 450 de rachete Minuteman III, amplasate la bazele aeriene F.E. Warren, Wyoming; Malmstrom, Montana; și Minot (Dakota de Nord).

Triada nucleară a Statelor Unite este format din rachete balistice cu lansare de pe submarin de tip UGM-133 Trident II; bombe de aviație de tip B-61 și B-83; și rachete balistice intercontinentale (ICBM) de tip LGM-30G Minuteman III.

Totodată, pe 28 octombrie, Ministerul rus al Apărării a difuzat o înregistrare cu lansarea unui nou interceptor pentru un sistem rus de apărare antirachetă.

Testul, care a avut loc la poligonul Sary-Shagan (Kazahstan), a fost un succes, a precizat ministerul.

În urma evenimentului, generalul-maior Serghei Grabchuk, a remarcat: „După o serie de teste, noul sistem de apărare antirachetă a confirmat în mod fiabil caracteristicile sale inerente, iar echipajele de luptă au finalizat cu succes sarcina, lovind ținta cu precizia dată”.

Autoritățile ruse nu au precizat ce rachetă a fost testată, însă cel mai probabil este vorba de 53T6M, capabilă să intercepteze rachete balistice și, de asemenea, sateliții pe o orbita joasă a Pământului.

Sistemul antirachetă A-135, care va fi înlocuit cu A-235, este conceput să protejeze Moscova împotriva amenințărilor aeriene și spațiale.