ApărareȘtiri

SUA au testat cu succes o armă laser care poate distruge avioane, drone și ambarcațiuni de dimensiuni reduse

Sursa: US Navy

O navă a Forțelor Navale ale SUA a testat cu succes o nouă armă laser de mare putere care poate distruge aeronave, drone și ambarcațiuni de dimensiuni reduse, a comunicat Flota Pacificului, potrivit postului CNN.

Imaginile și videoclipurile oferite vineri de Forțele Navale arată vasul de asalt amfibiu USS Portland dezactivând o dronă cu ajutorul unui laser de mare putere.

Autoritățile nu au oferit prea multe detalii despre test, precizând doar că a avut loc pe 16 mai în Oceanul Pacific.

Nici puterea armei nu a fost dezvăluită, însă potrivit unui raport din 2018 al Institutului Internațional de Studii Strategice, se pare că este vorba de un laser de 150 de kilowati.

“Prin efectuarea de teste avansate pe mare împotriva dronelor și a ambarcațiunilor de dimensiuni reduse vom obține informații valoroase cu privire la capacitățile Sistemului Demonstrativ de Arme Laser (LWSD) împotriva potențialelor amenințări”, a declarat căpitanul Karrey Sanders, comandantul navei USS Portland.

“Cu această nouă capacitate avansată, redefinim războiul pe mare pentru Forțele Navale”, a completat ofițerul american.

Contractul pentru dezvoltarea sistemului LWSD a fost acordat în 2015 firmei Northrup Grumman.

Marina SUA susține că laserele, pe care le numește arme cu energie direcționată (DEW), pot reprezenta un mijloc eficient de apărare împotriva atacurilor cu drone sau cu ambarcațiuni de dimensiuni reduse. Mai mult, oficialii americani speră că astfel de dispozitive laser pot apăra navele de rachete antinavă hipersonice dezvoltate de țări ca Rusia și China.