ApărareȘtiri

SUA au oferit Ucrainei informații cruciale cu privire la intențiile Rusiei, care au ajutat Kievul în primele zile ale războiului – WSJ

Elicoptere rusești, probabil, în zona aeroportului Hostomel (FOTO: Telegram/Twitter)

Cu doar câteva săptămâni înainte de declanșarea invaziei ruse, directorul CIA, William Burns, a oferit Ucrainei informații clasificate esențiale care au ajutat țara să-și elaboreze planurile de apărare pentru primele zile de război, potrivit unor surse citate de publicația The Wall Street Journal, relatează agenția Ukrinform.

La mijlocul lunii ianuarie, directorul CIA, Burns, a întreprins o călătorie secretă la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski. SUA dețineau atunci și mai multe informații despre planul de atac al Rusiei, inclusiv despre faptul că acesta implica o lovitură rapidă din Belarus către Kiev.

Directorul CIA a oferit o piesă vitală de informații care a ajutat în mod semnificativ Ucraina în primele zile ale războiului: el a avertizat că forțele ruse intenționează să ocupe aeroportul Antonov din Hostomel, lângă capitala Ucrainei, și să-l folosească pentru a aduce trupe cu scopul cuceririi Kievului și decapitării conducerii țării.

De notat că nu toți aliații occidentali au dat crezare informațiilor prezentate de Washington. Celor mai mulți aliați europeni le-a fost greu să creadă că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, chiar va declanșa o invazie.

Pe de altă parte, chiar la mijlocul lunii februarie, oficialii ruși ridiculizau avertismentele SUA privind o potențială invazie a Moscovei, susținând că Washingtonul răspândește dezinformări

La acel moment, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, cataloga informațiile vehiculate de SUA drept „lipsite de temei și nefondate” și susținea că „Rusia nu reprezintă o amenințare pentru nimeni”, potrivit agenției ruse de presă TASS.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului nu excludea posibilitatea unor provocări (occidentale) care să justifice astfel de declarații și a avertizat că încercările de a folosi forța pentru a rezolva criza din sud-estul Ucrainei vor avea cele mai grave consecințe.

Peste doar o săptămână, dezmințirile oficialilor ruși s-au dovedit false, Moscova invadând Ucraina în zorii zilei de 24 februarie.