ApărareȘtiri

SUA au furnizat Ucrainei sisteme antiaeriene false pentru a păcăli piloții ruși

Sistem Joint threat emitter (FOTO:northropgrumman.com)

Armata americană a trimis în Ucraina emițătoare de amenințări, care simulează sisteme antiaeriene sau chiar aeronave, pentru a deruta piloții ruși, lucru care complică și mai mult ofensiva aeriană a Moscovei, informează publicația Aviation Week.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA, generalul Charles Q. Brown Jr., a declarat că emițătorii au fost realizați pentru a fi folosiți la antrenarea piloților americani. Dispozitivele pot simula sisteme sol-aer și aeronave și reprezintă o modalitate ieftină și inovatoare de a îngreuna acțiunile aviației ruse.

Dispozitivele emit semnale radio care simulează undele emise de radarul unui sistem de apărare antiaeriană, astfel că piloții inamici pot avea impresia că detectează un sistem radar real.

Un astfel de dispozitiv este Joint Threat Emitter (JTE), dezvoltat de corporația Northrop Grumman. Un sistem JTE cuprinde o unitate de comandă și până la 12 emițători diferiți, montați pe vehicule, astfel că pot fi relocați rapid.

Fiecare JTE poate simula până la șase amenințări și mai multe sisteme JTE pot fi integrate și controlate într-un mod coordonat pentru a simula un sistem de apărare aeriană integrat.

Forțele armate ale SUA folosesc, în general, aceste dispozitive pentru a-și antrena echipajele aeriene să identifice și să reacționeze la amenințări în scenarii de luptă simulate, în care piloții învață semnăturile aeronavelor și rachetelor ostile pe care le pot întâlni în medii reale de luptă.

Totuși, atunci când sunt desfășurați într-un conflict real, acești emițători pot păcăli un pilot de luptă inamic, dându-i impresia că apărarea antiaeriană inamică este mai puternică decât în realitate sau chiar pot păcăli inamicii să atace ținte false.

Utilizarea acestor dispozitive este doar una dintre tacticile de inducere în eroare a inamicului folosite intens de Rusia și Ucraina în cursul războiului. Există numeroase relatări care indică faptul că atât ucrainenii, cât și rușii, au utilizat machete care imită sisteme de armament, precum HIMARS și S-300, cu scopul de a deruta adversarul, relatează publicația EurAsian Times.