ApărareȘtiri

SUA au anulat o serie de exerciții militare în Coreea de Sud și Israel din cauza epidemiei de coronavirus

Cobra Gold (Twitter)

Departamentul Apărării de la Washington a anunțat că o serie de exerciții militare în Coreea de Sud și Israel au fost anulate, și a indicat că alte evenimente de acest fel ar putea avea o avea o soartă similară, în contextul agravării epidemiei de coronavirus, informează publicația Popular Mechanics.

  • Până în acest moment au fost anulate trei exerciții militare la care urmau să participe militari americani, însă o decizie similară ar putea fi luată și în cazul altor evenimente din perioada următoare.
  • La exercițiile anulate urmau să participe unități militare americane staționate în Coreea de Sud și Italia, două dintre țările grav afectate de epidemie.
  • Pe măsură ce virusul continuă să se răspândească, țările care organizează exerciții ar putea deveni reticente să găzduiască mii de militari, în special din alte state afectate mai grav de coronavirus.
Sisteme antirachetă (The Media Line)

Un exercițiu militar care urma să se desfășoare săptămâna trecută în Coreea de Sud a fost anulat, în condițiile în care în această țară s-au înregistrat peste 6.000 de cazuri de infectare cu coronavirus, inclusiv cel puțin 13 în rândul militarilor sud-coreeni. Mai mult, un militar american staționat în Coreea de Sud a fost diagnosticat cu coronavirus.

Al doilea exercițiu, denumit “Juniper Cobra”, ce urma să se desfășoare în Israel, a fost anulat miercuri. La acest exercițiu urmau să participe peste 2.500 de militari americani, inclusiv de la unități staționate în Europa, în special din Germania, informează publicația The Jerusalem Post.

Exercițiul urma să simuleze o acțiune comună a forțelor americane și unităților de apărare aeriană din Israel. Forțele participante ar fi urmat să exerseze scenarii de gestionare a amenințărilor balistice, inclusiv simulări cu sistemele israeliene antiaeriene și antirachetă Arrow 2, Arrow 3, o versiune avansată a sistemului Iron Dome, și David Sling.

De asemenea, a mai fost anulat și un alt exercițiu, denumit “Eagle Genesis”, ce urma să includă trupe israeliene și militari din cadrul Brigării 173 Aeropurtate, unitate americană staționată în Italia, țară în care s-au înregistrat peste 3.000 de cazuri. În Israel s-au înregistrat până acum 15 cazuri de coronavirus.

Pe de altă parte, forțele armate americane nu și-au anulat participarea la exercițiul internațional “Cobra Gold” din Thailanda, țară în care s-au înregistrat câteva zeci de cazuri de coronavirus.

La ediția din acest an a exercițiului “Cobra Gold”, desfășurat între 24 februarie și 6 martie, au participat aproape 10.000 de militari din 29 de țări, inclusiv China, potrivit cotidianului BangkokPost.

Forțe din China și India au luat parte doar la faza de asistență umanitară a exercițiului.

Avion F-35B (3D Printing Industry, Twitter)

Statele Unite au participat cu câteva mii de militari și zeci de aeronave, inclusiv avioane de generația a cincea F-35B, variantă folosită de Pușcașii Marini; aparate cu rotoare basculante MV-22B Osprey; sau elicoptere UH-1Y Huey, AH-64 Apache, AH-1Z Viper, UH-60 Black Hawk și CH-53 Super Stallion.

“Cobra Gold” este, de asemenea, binecunoscut ca un important exercițiu de antrenament pentru supraviețuirea în junglă, în cursul cărora militarii americani au, de obicei, oportunitatea de a participa la experiențe unice, inclusiv să consume de sânge de cobra regală (Ophiophagus hannah).

Totodată, la finalul acestei săptămâni, portavionul american USS Theodore Roosevelt (CVN-71) efectuează o vizită în Vietnam, în contextul în care Washingtonul consideră Vietnamul drept un potențial aliat împotriva expansionismului Beijingului în Marea Chinei de Sud. În Vietnam, țară învecinată cu China, au fost confirmate până în acest moment doar 16 cazuri de coronavirus.

De asemenea, Defender Europe 20, unul dintre cele mai ample exerciții NATO după Războiul Rece, va continua în pofida temerilor generate de epidemie.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat miercuri că alianța transatlantică pregătește planuri de urgență în cazul în care epidemia afectează direct forțele participante, însă pentru moment exercițiul va continua, informează The Defense Post.

“Desigur, monitorizăm și urmărim foarte îndeaproape situația, deoarece acest lucru poate avea consecințe și pentru NATO”, a afirmat Stoltenberg,  după ce a participat la o întâlnire a miniștrilor Apărării din Uniunea Europeană, desfășurată la Zagreb.

Blindate americane (Spartan Brigade)