Știri

SUA acuză Rusia că pregătește fabricarea unui potențial pretext pentru invadarea Ucrainei, la fel ca în 2014

Presupuși militari ruși acționând clandestin în Ucraina (Wikimedia Commons)

Statele Unite susțin că dețin informații care indică faptul că Rusia pregătește fabricarea unui potențial pretext pentru invadarea Ucrainei, acuzând Ucraina că pregătește un atac iminent împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei.

„Comunitatea noastră [din SUA] de informații a obținut informații – care acum au fost degradate – că Rusia pune bazele pentru opțiunea fabricării unui pretext pentru o invazie, inclusiv prin activități de sabotaj și operațiuni de informare, acuzând Ucraina că pregătește un atac iminent împotriva forțelor ruse din estul Ucrainei”, a afirmat consilierul prezidențial pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, în cadrul unei conferințe de presă.

„Am văzut acest set de strategii în 2014. [Rușii] pregătesc din nou aceste strategii. În următoarele 24 de ore, Administrația va avea mai multe detalii despre ceea ce considerăm că este o potențială pregătire a unui pretext, pe pe care le vom împărtăși presei”.

De asemenea, un oficial american, citat de portalul de știri Axios, a indicat că SUA dețin informații care indică faptul că Rusia „a pre-poziționat deja un grup de agenți care să execute o operațiuni cu steaguri false în estul Ucrainei”,

„Armata rusă plănuiește să înceapă aceste activități cu câteva săptămâni înainte de o invazie militară, care ar putea începe între mijlocul lunii ianuarie și jumătatea lunii februarie. Am văzut această strategie în 2014 cu Crimeea”, a precizat oficialul american.

Serviciile de informații militare ucrainene au emis vineri un avertisment similar cu privire la o potențială diversiune cu scopul inducerii în eroare a publicului. Anterior, autoritățile guvernamentale de la Kiev au avertizat că o invazie va fi probabil precedată de o creștere a activității cibernetice a Rusiei.

Site-urile ale Ministerului de Externe și ale altor agenții guvernamentale din Ucraina au fost blocate vineri de un „atac cibernetic masiv”. Făptașii nu au fost încă identificați.

Tensiunile sunt din nou la cote ridicate după ce discuțiile diplomatice dintre Occident și Rusia, desfășurate săptămâna acesta, s-au încheiat fără un succes notabil, generând temeri sporite că Moscova va invada Ucraina, din nou.