ApărareȘtiri

Stoltenberg vrea să schimbe cine plătește pentru activitățile NATO de descurajare și apărare pe Flancul Estic

Sursa: NATO

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a afirmat recent că este nedrept ca membri, precum Norvegia, să suporte integral costurile dislocării de trupe în misiuni de descurajare și apărare în Flancul estic al alianței, inclusiv în România. În aceste condiții, oficialul propune ca organizația de securitate să plătească pentru astfel de eforturi din bugetul comun al alianți, relatează publicația Stars and Stripes.

În acest moment, statele care furnizează trupe sau echipamente pentru activități pe teritoriul NATO trebuie să acopere singure costurile.

“Ar fi corect ca țara care dislocă trupe să nu acoperă toate costurile”, a declarat secretarul general al NATO, în cursul unei conferințe video desfășurate luni seară, cu două zile înainte de reuniunea miniștrilor Apărării din statele aliate.

“Astăzi, modul NATO de a oferi capacități NATO, activități de descurajare și apărare – cum ar fi, de exemplu, grupurile de luptă din partea de est a Alianței, poliție aeriană, forțele navale permanente – sunt finanțate într-un mod în care țara care furnizează capacitățile asigură, de asemenea, și finanțarea. Deci, dacă trimiteți trupe la grupul de luptă NATO din Lituania, așa cum face Norvegia, atunci Norvegia plătește pentru asta. Cred că ar trebui să schimbăm asta”, a explicat Stoltenberg, fost premier al Norvegiei.

Secretarul general al NATO a afirmat că sunt necesare schimbări pentru a asigura o “împărțire echitabilă a sarcinilor”.

O modalitate de a realiza acest lucru va fi creșterea bugetului comun de apărare al NATO și utilizarea acestor fonduri pentru a finanța unele dintre aceste activități: grupuri de luptă, exerciții, poliție aeriană

“Cred că ar trebui să schimbăm acest lucru astfel încât, de fapt, NATO să contribuie la acoperirea acestor costuri”, a subliniat Stoltenberg, adăugând că acest lucru îi va stimula pe aliați să ofere mai multe capacități.

Ajustarea modului în care sunt finanțate misiunile ar putea aduce beneficii Statelor Unite, dar și altor țări care contribui constant la aceste activități de descurajare și apărare.

De asemenea, liderul NATO a adăugat că va propune majorarea contribuțiilor bugetare către alianță pentru a acoperi costurile cu finanțarea activităților de apărare și descurajare, inclusiv pentru consolidarea prezentei aliate în Europa de Est.