ApărareȘtiri

Stoltenberg: Trupele ruse din Ucraina, Georgia, Republica Moldova sunt neinvitate și nici nu sunt binevenite

Sursa: nato.int

Respectul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a tuturor națiunilor este unul dintre principiile cheie ale securității europene, prin urmare NATO solicită Rusiei să-și retragă trupele din Ucraina, Georgia și Moldova, unde acestea sunt neinvitate și nu sunt binevenite, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenția Ukrinform.

“Rusia are forțe militare în Georgia, în Ucraina, în Crimeea și, de asemenea, în Republica Moldova. Iar aceste forțe sunt acolo fără acordul guvernelor acestor țări, sunt neinvitate și nu sunt binevenite. Iar Aliații NATO, în cadrul reuniuni de astăzi, au cerut Rusiei să retragă acele forțe și să respecte integritatea teritorială și suveranitatea Georgiei, a Ucrainei, a Republicii Moldova”, a afirmat Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă după Consiliul NATO-Rusia.

Stoltenberg a subliniat că NATO nu va face concesii cu privire la principiile sale cheie, inclusiv privind suveranitatea și integritatea teritorială a oricărei națiuni europene, dreptul oricărei națiuni de a-și alege propriile aranjamente de securitate și capacitatea aliaților NATO de apărare reciprocă.

“Așadar, NATO se angajează în aceste discuții, în dialog, cu bună-credință. (…) Iar, în același timp, trebuie să fim pregătiți ca Rusia să aleagă din nou confruntarea. (…) Prin urmare, am mai spus foarte clar că orice utilizarea a forței împotriva Ucrainei va fi o greșeală strategică severă și gravă a Rusiei. Și va avea consecințe severe, iar Rusia va trebui să plătească un preț mare”, a adăugat oficialul.

Stoltenberg a subliniat că, în cazul în care Rusia lansează o nouă ofensivă împotriva Ucrainei, NATO va fi forțată să-și consolideze semnificativ prezența militară pe Flancul său estic.