ApărareȘtiri

Statutul cadrelor militare va veni ”cât de curând” în Parlament, dar nu a trecut încă de Palatul Victoria

Foto: Arhiva

Legea privind statutul cadrelor militare va veni ”cât de curând în Parlament, anul acesta”, dar totul depinde de Ministerul Apărării, ”de modul cum aceștia au coordonat scrierea acestui proiect de lege”, a spus, pentru Umbrela Strategică, deputatul Nicu Fălcoi (USRPLUS), membru al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională a Camerei.

”Eu cred că va veni cât de curând , astea-s informațiile pe care le dețin în acest moment. Nu știu dacă neapărat în actuala sesiune parlamentară, dar cred că anul acesta va ajunge. Poate nu în sesiunea aceasta, dar în sesiunea viitoare cel târziu cred că va ajunge. Depinde de Ministerul Apărării Naționale și de modul cum aceștia au coordonat scrierea acestui proiect de lege”, a spus deputatul.

Fălcoi a subliniat necesitatea ca proiectul care ajunge în Legislativ ”să fie unul cât mai complet posibil și unul deja discutat și negociat dacă s-ar putea, cel puțin între toate structurile care au militari în componența lor”., însă și așa este posibil să mai suporte amendamente.

Proiectul de Lege privind Statutul cadrelor militare ar fi trebui să fie prezentat în guvern în luna aprilie, actul normativ aflându-se între cele 14 priorități legislative ale Ministerului Apărării Naționale din acest an.

MApN este co-inițiator al proiectului de act normativ împreună cu MAI, MI, SIE, SRI, SPP și STS.

Scopul afirmat al proiectului legislativ este ”îmbunătăţirea cadrului normativ actual care guvernează exercitarea profesiei militare”, printr-o ”structurare mai clară”, menită să faciliteze interpretarea şi aplicarea unitară a acestuia, dar şi crearea premiselor pentru reconfigurarea şi aplicarea ulterioară a unui ”sistem integrat şi eficient de management al resurselor umane, bazat pe competenţă”, care să răspundă exigenţelor îndeplinirii obiectivelor organizaţionale.