ApărareȘtiri

Statutul cadrelor militare se discută din nou în guvern, o HG privind sporurile în SNAOPSN este așteptată în noiembrie

Foto: MApN Facebook

Noul Statut al cadrelor militare se discută din nou în guvern, într-una din ședințele din luna septembrie, după ce a fost retras de pe ordinea de zi a reuniunii din 3 august. Proiectul de lege este inclus în planul de lucru actualizat al guvernului pentru semestrul doi al acestui an.

De asemenea, guvernul își propune să discute în luna noiembrie un proiect de hotărâre pentru  aprobarea Regulamentului-cadru privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, a mărimii concrete a sporului pentru condiții de muncă, precum și a condiţiilor de acordare a acestuia pentru familia ocupațională de funcții bugetare „Apărare, ordine publică și securitate națională”.

Un număr de nouă acte normative inițiate de MApN vor intra în dezbaterea guvernului la ședintele planificate până la sfârșitul anului 2022.  Planul de lucru al Executivului mai menționează și un număr de proiecte ”întârziate ”, râmase nediscutate în primul semestru.

Statutul cadrelolor militare urma să fie discutat și aprobat în guvern în 2021, fiind și atunci printre prioritățile legislative ale MApN.  Ministerul Apărării este co-inițiator împreună cu MAI, MI, SIE, SRI, SPP și STS.

Minstrul Apărării, Vasile Dîncu a vorbit recent despre despre schimbările aduse de noua lege privind statutul militarilor .”Vreau să limităm posibilitatea ocupării anumitor funcții la mandate de patru sau de cinci ani, pentru că un om se demotivează după 4-5 ani în care face același lucru”, spunea ministrul, adăugând că o carieră militară trebuie să  să se desfășoare previzibil, după criterii clare de avansare în carieră.