ApărareȘtiri

Statul șterge datorii de peste 100 de milioane de lei pentru zece companii din industria de apărare

Foto: alba24.ro

Guvernul va anula datorii de peste o sută de milioane de lei companiilor cu capital integral de stat din industria de apărare , ca măsură ”pentru protecția interesului esențial de siguranță” națională. Proiectul de lege pentru aprobarea unei ordonanțe de urgență care reglementează situația va intra în curând la avizare în Comisia pentru Apărare a Senatului (prima cameră sesizată).

Datoriile de 121.114.000 lei provin de la zece companii cu capital integral de stat, considerate de interes strategic și reprezintă arierate administrate de ANAF care nu pot fi achitate de firmele respective.

Cele zece companii care beneficiază de ștergerea datoriilor sunt Uzina Mecanică București, Uzina Mecanică Plopeni, Automecanica Moreni SA, Metrom SA, Tohan SA, Fabrica de Pulberi Făgăraș SA, Pirochim Victoria SA, UM Sadu, Carfil SA, Fabrica de Arme Cugir SA.

Anularea obligațiilor fiscale și bugetare privește datoriile aferente producției sau comerțului cu armament, muniție și material de război.

O analiză a stării industriei de apărare a evidențiat riscul intrării în insolvență a  companiilor vizate, din cauza datoriilor și penalităților.

Măsurile de diminuare a arieratelor care au constat în vânzarea şi/sau darea în plată a unor active, în contul datoriilor înregistrate, constituirea de parcuri industriale, nu au avut efectul scontat. În consecință, datoriile acumulate au generat capitaluri proprii negative fiind situații în care depășesc valoric capitalul social al operatorilor economici și nu pot fi acoperite doar prin activitatea de producție sau prin privatizare.