EnergieȘtiri

Stația de la Mostiștea, veche de 50 de ani, se modernizează cu 57 de milioane de euro

Foto: Transelectrica Oficial

Transelectrica și Ministerul Energiei vor investi 48 de milioane de euro în modernizarea stației electrice de transformare Mostiștea, veche de 50 de ani, în urma unui contract semnat marți.

Finanțarea se face din Fondul de Modernizare, are o valoarea nerambursabilă de 48 de milioane de euro (fonduri europene), valoarea totală a proiectului-pilot  ”DigiTEL Green – Retehnologizare staţia 220/110/20kV Mostiştea” este de 57 de milioane de euro.

Staţia Mostiştea este al doilea proiect de retehnologizare a unei staţii în concept digital, după Staţia Alba Iulia.

Retehnologizarea staţiei Mostiştea se va face prin integrarea unor tehnologii digitale avansate, care vor optimiza operaţiunile specifice şi va asigura un consum propriu de energie în cadrul instalaţiei din surse regenerabile, contribuind astfel la creşterea eficienţei energetice prin implementarea conceptului nZEB (nearly Zero Energy Buildings).

Proiectul investiţional va avea un impact major asupra reţelei electrice de transport al energiei, beneficiile unei staţii electrice de transformare care funcţionează în concept 100% digital, aşa cum va funcţiona staţia Mostiştea, contribuind la fiabilitatea şi performanţele sistemului, conform Ministerului Energiei.

Staţia 220/110/20kV Mostiştea a fost pusă în funcţiune în anul 1974 și se află la prima retehnologizare.