ApărareȘtiri

FOTO. SUA trimit opt avioane F-16 la baza aeriană Borcea pentru misiuni de poliție aeriană alături de aviatorii români și italieni

FOTO: Forțele Aeriene Române

Avioane de luptă F-16 6 Fighting Falcon le Forțelor Aeriene ale SUA au sosit vineri, 11 februarie la Baza Aeriană Borcea, România, pentru a consolida apărarea colectivă a NATO și pentru misiuni de poliție aeriană alături de aviația română și detașamentul italian dislocat la Mihail Kogălniceanu, a anunțat Comandamentul European al SUA.

Aviatorii americani sosesc în România de la Baza Aeriană Spangdahlem, Germania, și au fost dislocați aici pentru consolida securitatea regională în cursul tensiunilor actuale cauzate de concentrarea forțelor militare ale Rusiei în apropierea Ucrainei.

Aeronavele americane vor efectua o serie de manevre de antrenament alături de aliații NATO în scopul consolidării interoperabilității și pentru a îmbunătății comunicarea în cazul operațiunilor aeriene multinaționale.

„Avioanele F-16 vor îmbunătăți în mod semnificativ postura de descurajare a NATO în regiunea de sud-est a NATO și vor oferi o capacitate de răspuns suplimentară pentru misiunea îmbunătățită de poliție aeriană”, a declarat locotenentul general Pascal Delerce, comandantul adjunct al Comandamentului Aerien Aliat.

Forțele Aeriene Române au precizat că detașamentul american, compus din aproximativ 150 de militari și opt aeronave F-16 Fighting Falcon, va executa, începând de pe 11 februarie, timp de aproximativ două săptămâni, misiuni de antrenament în comun cu militarii și aeronavele F-16 Fighting Falcon ale aviației române.

Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu găzduiește deja un detașament al Forțelor Aeriene Italiene, cu patru avioane Eurofighter, care efectuează misiuni de politie aeriană întărită în spațiul aerian al României. Iar la baza aeriană Borcea se mai află, pentru perioada 8 – 17 februarie, încă 50 de militari și patru aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forțelor Navale ale SUA.

Începând din 2014, în urma anexării Crimeei de către Rusia, NATO a implementat măsuri preventive cu scopul asigurării stabilității regionale și de reasigurare a aliaților de pe Flancul estic, inclusiv prin misiuni de poliție aeriană întărită (eAP).

În contextul agravării recente a tensiunilor între Rusia și Occident pe tema Ucrainei, Statele Unite au dislocat de urgență alți aproximativ 1.000 de militari în România, iar Franța s-a oferit să suplimenteze numărul de militari dislocați în România. De asemenea, Washingtonul a dislocat avioane de vânătoare F-15 C/D în Polonia.

FOTO: Forțele Aeriene Române
FOTO: Forțele Aeriene Române
FOTO: Forțele Aeriene Române
FOTO: Forțele Aeriene Române