ApărareȘtiri

Statele Unite testează o rachetă capabilă să distrugă sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (A2AD), precum cele din Crimeea

Avion invizibil pe radar F-35A (USAF)

Firma americană Northrop Grumman a efectuat primul dintr-o serie de teste de zbor pentru o rachetă capabilă contracareze sistemele Anti-Acces/Interdicție zonală (A2AD), precum cele amplasate de Rusia în regiunea anexată Crimeea.

Noua rachetă dezvoltată de Northrop Grumman este menită să răspundă cerinței Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) pentru o armă de atac îmbunătățită (Stand-In Attack Weapon – SiAW) pentru F-35A Lightning II.

În cadrul testul, desfășurat în zona Baltimore-Washington la jumătatea lunii decembrie 2021, „a fost folosit un avion [Bombardier] CRJ-700 deținut de companie ca banc de testare pentru a demonstra capacitatea senzorilor și a computerului rachetei SiAW”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei, citat de portalul de știri din domeniul apărării Janes.

Northrop Grumman va continua să testeze în zbor sistemul în scenarii diverse, în pregătirea pentru lansarea rachetei în cursul acestui an.

Programul SiAW va furniza aeronavei de luptă F-35A un sistem de rachete aer-sol care este capabil să amenințe sau să distrugă țintelor rapid relocabile care creează mediul A2/AD. Paleta de ținte pentru SiAW include lansatoare de rachete balistice, de croazieră și anti-navă, sisteme de bruiaj GPS, sisteme anti-satelit și sisteme integrate de apărare aeriană.

În urma anexării regiunii Crimeea, Rusia a plasat în această zonă sisteme Anti-Acces/Interdicție zonală (Anti Acces/Area Denial – A2AD), precum radare (Monolit-B), sisteme de război electronic și bruiaj, sisteme antiaeriene/antirachetă (S-400, S-300) și antinavă (Bastion, Bal). Aceste capacități permit Rusiei să monitorizeze, și în caz de conflict să controleze, cea mai mare parte a bazinului Mării Negre, mult dincolo de apele teritoriale rusești.