ApărareȘtiri

Statele Unite sunt asediate de „fascismul de extremă stânga”, susține Trump într-un discurs la Muntele Rushmore

Sursa: White House

Președintele american Donald Trump a afirmat, într-un discurs extrem de dur cu ocazia Zilei Independenței, că istoria statelor Unite este în pericol să fie ștearsă de „fascismul de extremă stânga”, acuzând protestatarii antirasism că încearcă să defăimeze eroii americani, relatează The Guardian și NBC News.

Decizia lui Trump de a sărbători Ziua Independenței la Muntele Rushmore, unde se află sculpturile gigantice în granit ale unor președinți americani, a fost criticat de amerindieni, pentru care muntele reprezintă un simbol al tratatelor încălcate și a dominației coloniștilor albi.

În 1868, prin Tratatul de la Fort Laramie, SUA garanta stăpânirea tribului Sioux asupra zonei care cuprinde Muntele Rushmore. Ulterior, în pofida acestui tratat, după descoperirea aurului în regiune, Guvernul american a preluat controlul asupra teritoriului.

De altfel, în 1980, Curtea Supremă a SUA a confirmat că deposedarea amerindienilor s-a făcut ilegal, astfel că terenul unde a fost ridicat monumentul închinat președinților americani ar trebui retrocedat amerindienilor.

Julian Bear Runner, liderul consiliului tribal Oglala Sioux: “Terenurile pe care (Donald Trump) urmează să le viziteze aparțin Marii națiuni Sioux … și trebuie să-i spun că nu are permisiunea proprietarilor suverani inițiali pentru a intra pe acest teritoriu.”

În cadrul discursului său de Ziua Independenței, liderul de la Casa Albă a criticat dur protestatarii care au care au încercat să distrugă statui ale unor lideri confederați şi ale altor personalități istorice care au stăpânit sclavi, promițând pedepse dure, de până la 10 ani de închisoare, pentru astfel de acțiuni.

„Națiunea noastră asistă la o campanie fără milă de ștergere a istoriei noastre, de defăimare a eroilor noștri, de ștergere a valorilor noastre și de îndoctrinarea a copiilor noștri”, a spus Trump.

„Gloatele furioase încearcă să dărâme statuile fondatorilor noștri, să vandalizeze cele mai sacre memoriale ale noastre și să dezlănțuiască un val de criminalitate violentă în orașele noastre”, a completat liderul de la Casa Albă, care a promis pedepse dure pentru oricine vandalizează statuile și s-a opus modificării numelor bazelor militare numite după lideri confederați, care au luptat împotriva Washingtonului în timpul Războiului de Secesiune.

„În școlile noastre, în redacțiile noastre de știri, chiar în consiliile de administrație, există un nou fascism de extremă stânga care cere o loialitate absolută. Dacă nu vorbiți limba sa, efectuați ritualurile sale, recitați mantrele și urmați-i poruncile, atunci veți fi cenzurat, alungat, pus lista neagră, persecutat și pedepsit”, a mai afirmat Trump.

Trump a adăugat: „această revoluție culturală de stânga este menită să răstoarne revoluția americană.

În replică la acțiunile protestatarilor, președintele a anunțat un ordin executiv prin care se va înființa „The National Garden of American Heroes”, un parc în aer liber cu statui ale „celor mai mari americani care au trăit vreodată”.

În ultimele săptămâni, zeci de orașe din SUA au fost scena unor proteste antirasiste și față de brutalitatea poliției, declanșate de moartea lui George Floyd, un afroamerican care a murit sufocat în timp ce era arestat de un ofițer alb de poliție. Multe demonstrații au fost pașnice, însă, în unele zone, protestele au degenerat în confruntări violente între unii manifestanți și forțele de ordine și s-au înregistrat jafuri și acte de vandalism.

Mulți dintre protestatari au denunțat violențele ca fiind comise de indivizi care încearcă pur și simplu să profite de moment pentru a incita anarhie și distrugere. Unii au acuzat Antifa, mișcarea militantă de extremă stânga pe care președintele Trump vrea să o catalogheze drept organizație teroristă. Alții, cum ar fi primarul orașului Minneapolis, Jacob Frey, au acuzat adepții supremației rasei albe și „instigatorii din afara statului”.

Oficialii din Departamentului pentru Securitate Internă (DHS) au descoperit că un grup online care militează pentru supremația rasei albe i-a încurajat pe susținătorii acestei idei să comită acte de violență în cursul protestelor tensionate provocate de moartea lui George Floyd pentru a declanșa un război rasial contra persoanelor de culoare.

Twitter a identificat un grup ce incita la violență și care se declara ca reprezentând mișcarea “Antifa”, însă de fapt avea legături cu Identity Evropa, o grupare pentru supremației rasei albe. Contul, numit @ANTIFA_US, a fost suspendat de Twitter pentru incitare la violență.