ApărareȘtiri

Statele Unite obțin permisiunea de a utiliza două baze aeriene din Ungaria

Avion de transport C-17 decolând de la baza Pápa (Sacprogram.org)

Comandamentul european al SUA (EUCOM) și reprezentanții forțelor armate ungare au semnat, pe 16 iulie, un acord care va permite Statelor Unite să utilizeze două baze aeriene din Ungaria: Kecskemét, la sud-est de Budapesta, și Pápa, în vestul țării.

„Acest acord permite forțelor SUA să acceseze și să utilizeze aceste baze aeriene în cooperare cu Forțele de Apărare ale Ungariei”, a declarat generalul-maior Charles Miller, director pentru planificare, politici, strategie și capabilități în cadrul EUCOM.

„Semnarea acordului aduce cu sine noi oportunități pentru o colaborare și o coordonare și mai amplă cu aliații noștri maghiari”, a adăugat oficialul miilitar american.

Acordul a fost încheiat în conformitate cu prevederile Acordului de cooperare în domeniul apărării dintre SUA și Ungaria, semnat în 2019. Înțelegeri similare au fost semnate cu majoritatea țărilor din Flancul estic al NATO, inclusiv România.

După ce Ungaria a aderat la alianța transatlantică în 1999, baza aeriană Pápa a fost declarată bază de rezervă NATO. Iar din anul 2008, Pápa a devenit centrul operațional al Capabilității de Transport Aerian Strategic a NATO, care constă într-o flotă multinaţională de trei aeronave de transport aerian strategic C-17A Globemaster III, aflată în proprietatea şi operarea statelor membre participante. Printre țările implicate în această inițiativă se numără și România.

În urma acordului cu Ungaria, Statele Unite sunt prezente în baze aeriene din aproape fiecare țară de pe Flancul estic al NATO, cel mai multe fiind în România: Deveselu, Mihail Kogălniceanu și Câmpia Turzii, ultima fiind considerată un potențial centru operațional major al aviației americane în regiunea Mării Negre și Europa de Sud-Est.

Forțele americane utilizează frecvent și bazele Bezmer și Graf Ignatievo din Bulgaria; Łask și Malbork din Polonia; Šiauliai din Lituania; Ämari din Estonia.

Semnarea acordului SUA-Ungaria privind utilizarea bazelor aeriene Kecskemét și Pápa (EUCOM)