ApărareȘtiri

Statele Unite caută consilier care sa învețe MApN cum să facă achiziții în domeniul apărării

Compania americană de consultanță Sincerus Global Solutions a anunțat că este în căutarea unui profesionist care să consilieze Ministerului Apărării din România (MOD) în sprijinul inițiativelor Programului Global de Reformă în domeniul Apărării (GDRP), derulat și finanțat de Departamentul de Stat al SUA, în strânsă colaborare cu Pentagonul.

Mai exact, consilierul superior în domeniul achizițiilor va ajuta Ministerul Apărării de la București în privința consolidării capacităților sale în unele dintre aceste domenii:

– Coordonare și planificare a personalului militar/de stat major/personalului mixt din mai multe agenții;
– Dezvoltarea sistemelor de planificare, programare, bugetare și execuție (PPBE)
– Achiziții (inclusiv modernizare de-a lungul întregului ciclu de viață)
– Suport logistic și dezvoltarea sistemelor de întreținere a echipamentelor;
– Bugetare și planificare financiară;
– Monitorizarea, supravegherea și evaluarea proiectului.

Printre responsabilitățile funcției sunt enumerate:
– consiliere în legătură cu dezvoltarea organizațională, cooperarea între agenții, politici în domeniul achizițiilor și programele de formare pentru a sprijini dezvoltarea capacității de achiziție a Ministerului Apărării;
– elaborarea de planuri și strategii pentru a îmbunătăți capacitatea Ministerului Apărării de a moderniza forțele armate prin intermediul unui proces de achiziție reformat;
– evaluarea necesităților și cerințelor pentru formare cu scopul implementării eficiente a unui proces de achiziție în domeniul apărării din România.
– elaborarea de note și rapoarte pentru a furniza analize de specialitate cu privire la programele de achiziție.

În ceea ce privește calificările,  concursul se adresează doar cetățenilor americani, foști ofițeri sau oficiali guvernamentali, care au servit în Forțele armate ale SUA și/sau au experiență în sectorul achizițiilor în domeniul apărării.

Mai mult, candidații trebuie să aibă minim rangul de locotenent colonel/comandor (O-5) sau rangul echivalent în cazul personalului civil (FS-02/GS-14).

Potrivit Departamentului de Stat , programul guvernamental american urmărește să îmbunătățească guvernanța în domeniul securității și capacitatea instituțională a unor parteneri ai Washingtonului prin reformarea sectorului apărării.

Proiectele GDRP își propun să consolideze reziliența partenerilor SUA și a instituțiilor lor de securitate, să sporească eficacitatea și responsabilitatea și să alinieze mai bine sectorul de securitate la nevoile și provocările națiunii partenere și ale cetățenilor săi.

Totodată, proiectele GDRP ajută la îndeplinirea obiectivele de securitate națională și de politică externă ale SUA prin reducerea amenințările la țării și prin evitarea necesității intervențiilor militare americane prin intermediul promovării alianțelor și parteneriatelor necesare pentru a reuși în mediul geopolitic competitiv din zilele noastre.