ApărareȘtiri

Statele Unite anunță retragerea a peste 2.000 de militari americani din Irak

Sursa: US Central Command

Comandantul forțelor SUA din Orientul Mijlociu a anunțat miercuri că prezența americană în Irak va fi redusă de la 5.200 la 3.000 de militari în cursul acestei luni, motivând că această decizie este determinată de evoluția pozitivă a campaniei împotriva rețelei teroriste Stat Islamic (ISIS).

“Această amprentă redusă ne permite să continuăm consilierea și sprijinirea partenerilor noștri irakieni în acțiunile de eliminare a ultimelor rămășițe ale ISIS în Irak și asigurarea înfrângerii sale în mod durabil”, a declarat generalul Frank McKenzie, șeful Comandamentului Central al SUA, citat de postul CNN.

McKenzie a declarat că decizia se datorează „încrederii Statelor Unite în capacitatea sporită a forțelor de securitate irakiene de a acționa independent”.

Un oficial de rang înalt din cadrul Administrației SUA a declarat marți că un anunț privind retragerea unei părți din trupele americane din Afganistan ar urma să fie făcută în curând.

Decizia de a retrage trupele americane din Irak a fost de mult așteptată și vine în contextul în care președintele Donald Trump încearcă să își îndeplinească o promisiune electorală din campania din 2016.

În ultimele luni, activitățile de consiliere și instruire a forțelor irakiene s-au rărit din cauza pandemiei, iar o serie de aliați ai coaliției și-au retras trupele din Irak.

În luna martie, forțele SUA au început să se retragă din bazele din Irak, predându-le forțelor armate irakiene. Oficiali din cadrul Pentagonului au insistat că retragerile de trupe reflecta succesul luptei anti-ISIS și nu au fost luate pe fondul preocupărilor privind atacurile cu rachete lansate de milițiile șiite proiraniene din Irak.

McKenzie a reiterat această justificare, spunând că forțele de securitate irakiene și-au îmbunătățit capacitatea de a lupta împotriva ISIS și că „faptul că devenim mai mici este de fapt un semn al progresului campaniei”.

CNN a relatat anterior că Administrația Trump intenționează să reducă în curând și numărul militarilor americani în Afganistan de la 8.600 la 4.500.

Potrivit unui acord semnat cu talibanii în februarie, SUA s-au angajat să-și retragă toate trupele din Afganistan până în aprilie anul viitor, dacă insurgenți talibani vor respecta anumite angajamente din acord, însă situație din această țară continuă să rămână extrem de tensionată.