ApărareȘtiri

Statele Unite anunță că au testat cu succes un prototip de sistem hipersonic – VIDEO

Sursa: thedefensepost.com

Statele Unite au anunțat vineri că au testat cu succes un prototip de sistem hipersonic, un dispozitiv revoluționar ce riscă să amplifice tensiunile internaționale și care ar putea declanșa o nouă cursă a înarmării. Pentagonul speră să introducă acest sistem în serviciu activ în următorii ani, pentru a putea concura cu arme similare dezvoltate de Rusia și China, informează publicația L’Express și US Naval Institute.

Un prototip al vehicului comun de planare hipersonică (C-HGB), atașat unei rachete Polaris A3, a fost lansat pe 19 martie de la baza Pacific Missile Range Facility din Kauai, Hawaii, au declarat oficialii americani.

Prototipul a zburat cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât cea a sunetului și a atins ținta desemnată, a transmis Pentagonul.

“Astăzi ne-am validat designul și suntem acum pregătiți să trecem la următoarea fază spre obținerea unei capacități de atac hipersonic”, a declarat viceamiralul Johnny Wolfe, directorul Programelor de sisteme strategice al Forțelor Navale SUA.

“Armele hipersonice, capabile să zboare cu viteze de cinci ori mai mari decât viteza sunetului (Mach 5), sunt extrem de manevrabile și funcționează la altitudini diferite”, se afirmă într-un comunicat al autorităților militare americane. “Acest lucru oferă armei capacitatea de a atinge ținte la sute și chiar la mii de kilometri distanță, în câteva minute, putând distruge o gamă largă de ținte cu valoare ridicată”.

Sistemul hipersonic C-HGB este dezvoltat de Forțele Terestre și Forțele Navale din SUA.

La finalul lunii decembrie, Rusia a anunțat că a devenit prima țară din lume care operaționalizează arme nucleare hipersonice, după ce sistemul intercontinental Avangard a devenit operațional.

De asemenea, China investește în dezvoltarea de arme hipersonice, iar un sistem de acest tip – numit DF-17 – a fost prezentat la parada militară a Zilei Naționale Chineze din octombrie 2019.

Armele hipersonice sunt lansate cu ajutorul unei rachete balistice intercontinentale, însă, spre deosebire de ogivele rachetelor standard, care urmează o traiectorie predictibilă după separare, aceste noi arme sunt conceput să execute manevre evazive în timpul zborului în atmosferă, iar forma aerodinamică îi permite să planeze la viteze hipersonice. Aceste elemente fac armele hipersonice foarte greu de detectat și de interceptat pentru sistemele de apărare antirachetă din prezent.