IntelligenceȘtiri

Spionii israelieni au pătruns în „inima inimilor” Iranului, susține fostul șef al Mossad

Foto: timesofisrael.ro

Israelul a reușit să se infiltreze în „inima” Iranului, a declarat Yossi Cohen, care la începutul lunii iunie s-a retras din funcția de director general al agenției de spionaj Mossad, relatează publicația The Times of Israel.

Cohen a făcut această afirmație la finalul unui mandat de cinci ani în calitate de șef al spionajului israelian, perioadă în care s-a înregistrat o extindere semnificativă a acțiunilor clandestine împotriva Iranului, în special vizând programului nuclear al Teheranului.

Printre operațiunile din ultimii ani în care se presupune că a fost implicat Mossad-ul se numără: asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, arhitectul programului nuclear de la Teheran, un lanț de explozii misterioase la diverse obiective strategice din Iran și furtul arhivei nucleare iraniene.

“Am pătruns în inima inimilor Iranului inamic”, a declarat Cohen la o ceremonie de adio. „Am acționat constant pentru a colecta informații și pentru a-i descoperi secretele și i-am subminat încrederea în sine și trufia”.

Cohen a spus că operațiunea de sustragere a zeci de mii de documente cruciale pentru programul nuclear „a expus întregii lumi programul nuclear militar ale Iranului, planurile sale, conservarea capacităților sale în domeniul nuclear militar și fraudele și minciunile Iranului”.

Premierul în exercițiu Benjamin Netanyahu a catalogat operațiunea de fura arhiva nucleară drept „una dintre cele mai glorioase realizări ale Mossadului din toate timpurile”.

Atât Cohen, cât și Netanyahu, au refuzat să confirme sau să infirme implicarea în alte acțiuni clandestine contra Iranului, cum ar fi exploziile care au provocat pagube importante în Complexul nuclear Natanz, cea mai mare instalație de îmbogățire a uraniului din Iran. Teheranul a acuzat Israelul pentru acest incident.

„Nu vreau și nu pot detalia toate cele pe care le-am făcut pentru a lupta împotriva regimului ayatollahilor care amenință să ne anihileze. Și în această seară, majoritatea acestor lucruri din domeniul subterfugiilor ar trebui să rămână în umbră”, a afirmat premierul Netanyahu.

Conducerea agenției Mossad a fost preluată de David Barnea, un veteran al organizației, care a deținut funcția de director adjunct al lui Cohen în ultimii ani.

De asemenea, într-un interviu pentru postul Channel 12, difuzat pe 10 iunie, Cohen a sugerat că Mossad-ul a fost implicat în asasinarea asasinarea arhitectului programului atomic al Teheranului și sabotarea centrelor nucleare din Iran.

Mohsen Fakhrizadeh, presupusul arhitect al programului nuclear de la Teheran, a fost ucis, în noiembrie 2020, cu o mitralieră controlată de la distanță, montată într-un vehicul care s-a autodistrus la trei minute după atac.

„Dacă o persoană constituie o capabilitate care pune în pericol cetățenii Israelului, atunci trebui să nu mai existe”, a afirmat Cohen, adăugând că, în unele cazuri, potențiala ținta ar putea fi cruțată dacă „omul de știință este pregătit să-şi schimbe profesia și să nu ne mai afecteze”, relatează BBC.

Anul trecut, într-o conversație secretă cu omologii săi din mai multe țări arabe, Yossi Cohen, a avertizat că acțiunile tot mai agresive ale actualului regim de la Ankara, condus de aproape două decenii de Recep Tayyip Erdogan, riscă să lase Turcia fără prieteni în regiune. Astfel, potrivit serviciilor de informații din Israel, Ankara s-a transformat într-o amenințare și o provocare pentru statul evreu, una care o depășește chiar și pe cea iraniană.