ApărareȘtiri

Spiegel: România, Bulgaria și alte câteva țări europene cer înăsprirea sancțiunilor la adresa Rusiei

Sursa: European Defence Agency

Uniunea Europeană intenționează să înăsprească sancțiunile împotriva Rusiei impuse în legătură cu anexarea regiunii Crimeea, iar România, Bulgaria, Danemarca și Lituania se numără printre țările care au solicitat extinderea regimului de sancțiuni ce vizează Moscova, relatează publicația germană Der Spiegel, citând un raport confidențial al misiunii diplomatice germane la Bruxelles.

Cele patru țări militează pentru includerea a altor cinci persoane sau entități pe lista de sancțiuni a UE, motivând că extinderea măsurilor ar reprezenta „un răspuns necesar în lumina rusificării regiunilor anexate” din Ucraina, informează agenția TASS, citând materialul publicat de Der Spiegel.

Pe de altă parte, Germania, Italia și Finlanda susțin că această problemă necesită o analiză suplimentară. Ministerul german de Externe a finalizat analiza și este gata să își dea acordul, a adăugat Spiegel.

Jurnaliștii germani au reamintit că guvernul federal de la Berlin respinge totuși posibila deconectare a Rusiei de la sistemul bancar SWIFT sau blocarea gazoductului Nord Stream 2 în cazul unei agravări a situației din estul Ucrainei. În plus, Berlinul continuă să se opună furnizării de arme către Ucraina.

Der Spiegel relatează că încă nu a fost luată o decizie privind un posibil nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în cazul unui conflict cu Ucraina. Uniunea Europeană intenționează să monitorizeze situația și să ia măsuri în funcție de acțiunile Moscovei.