Știri

Specialiști în comunicații-informatică și ofițeri de stat major români participă la o misiune în Irak

Foto: MApN

Un detașament de militari români, specialiști în comunicații și informatică și ofițeri de stat major participă timp de șase luni la o misiune în Irak sub egida NATO și a Coaliței Globale contra-ISIL/Da’esh.

Misiunea a început în 15 ianuarie, cei 13 reprezentanți ai armatei urmând să activeze în cadrul operațiunilor ”NATO Mission Irak” (12 militari) și ”Inherent Resolve” (un militar).

Ei vor face parte din „Modulul NATO dislocabil de comunicații și informatică” și din structurile de stat major ale comandamentelor dislocate în Bagdad.

Operațiunea ”NATO Mission Iraq” a fost stabilită de NATO în octombrie 2018 ca urmare a solicitării guvernului irakian. Este o misiune de consiliere, instruire și consolidare a capacităților Irakului.

Operațiunea ”Inherent Resolve” este o o componentă militară a Coaliței Globale contra-ISIL/Da’esh constituită din reprezentanții a 77 de state și 5 organizații internaționale, care acționează la solicitarea guvernului irakian pentru întărirea securității regionale.