ApărareȘtiri

Spațiul aerian al României este protejat de Forțele Aeriene Române și de peste 20 de avioane din trei țări NATO

FOTO: MApN

Forțele Aeriene Române, împreună cu peste 20 de avioane de luptă din trei țări NATO (Italia, Germania și SUA), protejează spațiul aerian al României în aceste momente tensionate în regiunea pontică.

Astfel, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu sunt dislocate opt aeronave Eurofighter Typhoon ale aviației italiene, șase aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane, iar la Baza 86 Aeriană din Fetești sunt opt aeronave F-16 Fighting Falcon ale USAF, dar și două avioane de generația a cincea F-35 Lightning II

Avioanele aliate execută misiuni de Poliție aeriană Întărita sub comanda NATO și desfășoară în același timp antrenamente alături de aeronavele Forțelor Aeriene Române, contribuind la dezvoltarea capacității de reacție și descurajare, informează Ministerul Apărării.

Toate activitățile se desfășoară în contextul în care Forța de Răspuns NATO a fost activată, în premieră, pe data de 24 februarie, ca urmare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 25 februarie că alianța “desfășoară elemente ale forței de răspuns a NATO, pe uscat, pe mare și în aer, pentru a ne întări și mai mult postura si a răspunde rapid la orice situație. Avem peste 100 de aeronave în alertă, care operează în peste 30 de locații diferite si peste 120 de nave, din Marea Nordului spre Mediterană.”