ApărareȘtiri

Spania achiziționează un prim lot de 348 de vehicule de luptă Dragón, o versiune de Piranha 5

Sursa: GDELS

General Dynamics European Land Systems a câștigat în Spania contractul pentru livrarea unui prim lot de 348 vehicule de luptă 8×8. Valoarea acestei prime tranșe se ridică 733 de milioane de euro (870 milioane de dolari) dintr-un contract de 1,74 miliarde de euro, se arată într-un comunicat remis redacției Umbrela Strategică.

Ministerul Apărării din Spania a atribuit marți un contract de 1,74 miliarde de euro (2,06 miliarde de dolari) asocierii formate din General Dynamics European Land Systems-Santa Bárbara Sistemas (GDELS-SBS) și alte trei companii pentru livrarea a 348 de vehicule de luptă pe roți 8×8 VCR (Vehicle de Combate sobre Ruedas), incluzând mentenanță și suport pe întreaga durată de exploatare, precum și sprijin pentru comercializarea lor internațională. Contractul GDELS-SBS este pentru 733 milioane EUR (870 milioane USD).

Se preconizează că programul va crește până la un număr de aproximativ 1.000 de vehicule.

Vehiculul, numit „Dragón” de către armata spaniolă, se bazează pe vehiculul de luptă 8×8 PIRANHA 5 al GDELS și include toate tehnologiile naționale spaniole, așa cum a fost cerut de Ministerul Apărării din Spania. Se estimează că livrarea se va face pe parcursul a șapte ani.

„Mulțumim Ministerului Apărării din Spania pentru încrederea pe care o are în platforma vehiculelor, în tehnologia și în capacitățile noastre industriale”, a declarat Juan Escriña, vicepreședintele GDELS pentru Vehicule Șenilate și Artilerie și Director General al GDELS-Santa Bárbara Sistemas. „Ca partener de încredere, GDELS-Santa Bárbara Sistemas este cu adevărat mândră să ajute armata spaniolă să își protejeze soldații și să-și îmbunătățească mobilitatea strategică cu vehicule de luptă pe roți 8×8 de ultimă generație”, adaugă Escriña.

GDELS-SBS va produce VCR 8×8 în locațiile sale din Trubia și din Sevilla în Spania, în colaborare cu ceilalți membri spanioli din asociere. Membrii asocierii includ GDELS-Santa Bárbara Sistemas, Indra Sistemas, Sapa Placencia și Escribano Mechanical & Engineering. Ministerul Apărării din Spania a dispus un Plan Industrial Național prin care participarea industriei spaniole nu trebuie să fie mai mică de 70% din totalul programului. Asocierea a fost înființată pentru a se asigura că toate obiectivele și nevoile operaționale ale armatei spaniole și ale Ministerului Apărării spaniol sunt îndeplinite pe deplin și pentru a îndeplini cerințele planului industrial al guvernului.

Participarea la programul GDELS-Santa Bárbara Sistemas va implica aproximativ 650 de angajați în mod direct și 1.100 de angajați indirect.

Despre PIRANHA 5
PIRANHA 5 este unul dintre cele mai avansate și capabile vehicule blindate 8×8 pe roți și gama de top a familiei de vehicule PIRANHA. Pe lângă nivelul ridicat de protecție, PIRANHA 5 are un compartiment pentru echipaj flexibil și spațios și o capacitate semnificativă de încărcare. Potențialul inerent de creștere al vehiculului asigură capacitatea pentru actualizări viitoare și inserții de tehnologie pe întreaga durată de viață a vehiculului. În ceea ce privește mobilitatea și manevrabilitatea, PIRANHA 5, cu tracțiunea integrală eficientă, suspensia hidro-pneumatică și direcție suplimentară pe roțile din spate, stabilește standardul de vârf din această clasă de vehicule. Familia de vehicule PIRANHA este cea mai de succes familie de vehicule blindate cu roți – peste 11.500 de PIRANHA find în exploatare la nivel mondial.

Despre GDELS
General Dynamics European Land Systems, cu sediul în Madrid, Spania, este o subsidiară a General Dynamics (NYSE: GD) și își desfășoară activitatea prin cinci puncte de lucru europene situate în Austria, Republica Cehă, Germania, Spania și Elveția. Cu aproximativ 2.200 de tehnicieni înalt calificați, companiile proiectează, produc și livrează sisteme de luptă terestră de talie globală, inclusiv vehicule cu roti, pe șenile și amfibii, sisteme de poduri și armamente, pentru clienții globali.