ApărareȘtiri

Spania a dislocat o baterie antiaeriană NASAMS în Letonia. Sistemul sol-aer este propus și Armatei Române

Sistem sol-aer National Advanced Surface-to-Air Missile System sau NASAMS (sursa: Raytheon)

Spania a dislocat un sistem sol-aer NASAMS la baza Lielvarde din Letonia, ca răspuns la necesitatea consolidării capacităților de apărare ale regiunii baltice după invazia rusă în Ucraina, a anunțat Ministerul Apărării de la Riga, potrivit agenției LETA.

Desfășurarea sistemelor moderne de apărare aeriană în Letonia este o confirmare clară a faptului că apărarea și securitatea Letoniei sunt în interesul întregii alianțe NATO, a subliniat ministrul Apărării de la Riga, Artis Pabriks.

Pe lângă bateria antiaeriană, în Letonia au sosit și 85 de militari ai Forțelor Armate Spaniole, care s-au alăturat se celor aproximativ 500 de soldați spanioli aflați deja în țările baltice.

NASAMS, dezvoltat de companiile Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia), include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.

Sistemul sol-aer ar putea intra și în dotarea Armatei Române, fiind propus de Raytheon în cadrul programului MApN de achiziție sisteme sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD).

În cursa pentru programul SHORAD/VSHORAD al armatei române s-au mai înscris: francezii de la MBDA (cu rachete Mistral 3 și VL MICA, posibil chiar cea mai nouă variantă, VL MICA NG); israelienii de la Rafael (cu sistemul sol-aer SPYDER ce utilizează rachete Derby și Python 5); și nemții de la Diehl Defence (cu rachete IRIS-T SLS și SLM).

Sistemul sol-aer NASAMS este utilizat de 12 țări din întreaga lume, inclusiv o serie de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice (SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria).