ApărareȘtiri

Soldații și gradații profesioniști își vor putea plăti ratele la casă din compensația de chirie

Foto: Arhiva

Soldații și gradații profesioniști au dreptul la o compensație lunară pentru chirie și o pot folosi pentru plata ratelor unui credit ipotecar sau de vânzare-cumpărare a unei locuințe, conform unor modifcări la Legea 384/2006 care așteaptă votul final al Legislativului.

Proiectul de act normativ a fost pus de trei ori pe ordinea de zi a Senatului, care este cameră decizională și are avize pozitive de la toate comisiile sesizate. Proiectul a trecut tacit de Camera Deputaților.

Astfel, în urma modificării legii, ”soldații și gradații profesioniști au dreptul la compensația lunară pentru chirie care poate fi utilizată pentru plata unei rate sau a unei fracțiuni din rată de la data depunerii la compartimentul documente clasificate a opțiunii prin raport, dacă la momentul încheierii contractului îndeplineau condițiile de acordare a compensației lunare pentru chirie”.

Compensația lunară pentru chirie este în cuantum de până la 50 la sută din solda lunară.

De asemenea, soldații și gradații profesioniști trecuți in rezervă sau scoși din evidențele militare vor beneficia gratuit de asistență medicală și medicamente.

Inițitorii modificărilor au atras atenția că MApN se confruntă cu deficite din ce în ce mai mari de personal și că neaplicarea acestei prevederi ar duce la ”pierderea” motivației și demisii în rândul acestei categorii de personal.