ApărareȘtiri

Sistemul NASAMS, care este propus și României, are o rată de interceptare de 100% împotriva rachetelor rusești

Sistem sol-aer National Advanced Surface-to-Air Missile System sau NASAMS (sursa: Raytheon)

Sistemul de apărare aeriană NASAMS, dezvoltat de firmele Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia), s-a dovedit a fi extrem de eficient împotriva rachetelor rusești, având o rată de intercepție de 100% în Ucraina, a anunțat chiar Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, potrivit site-ului de specialitate military.com.

Austin a indicat că bateriile sol-aer National Advanced Surface-to-Air Missile Systems (NASAMS), furnizate recent Ucrainei, sunt complet operaționale.

Austin said the National Advanced Surface-to-Air Missile Systems, or NASAMS, that the U.S. recently ordered and sent to Ukraine are fully operational. “Their performance so far has been very impressive. Basically, our systems had a 100% success rate in intercepting Russian missiles,” he said.

“Performanța lor de până acum a fost foarte impresionantă. Practic, sistemele noastre au avut o rată de succes de 100% în interceptarea rachetelor rusești”, a afirmat, miercuri, oficialul american.

La rândul său, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a indicat, joi, într-un mesaj pe Twitter că a “mulțumit SUA pentru asistența esențială în apărare și am subliniat că livrările de sisteme de apărare aeriană către Ucraina trebuie să fie accelerate”.

“NASAMS și-a dovedit deja eficiența. Sunt de asemenea convins că a venit timpul pentru Patriot”, a adăugat Kuleba, după o discuție cu șeful diplomației americane, informează Sky News.

Pe data de 8 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat că Ucraina a primit două sisteme de apărare aeriană NASAMS. În prealabil, militarii ucraineni au fost instruiți să utilizeze sistemul sol-aer NASAMS.

NASAMS ar putea intra și în dotarea Armatei Române

Sistemul sol-aer ar putea intra și în dotarea Armatei Române, fiind propus de Raytheon în cadrul programului MApN de achiziție sisteme sol-aer de apărare antiaeriană apropiată și foarte apropiată (SHORAD/VSHORAD).

Un reprezentant al Raytheon a subliniat că firma americană se consideră un partener industrial strategic pentru România, precizând că în acest moment are parteneriate cu firmele românești Romaero și Aerostar pentru sprijinirea programului sol-aer Patriot.

În baza unui memorandum de înțelegere semnat anul acesta de Romarm, Electromecanica S.A. și Raytheon Missiles & Defense, corporația americană ar ar putea fi fabrica în țara noastră interceptori SkyCeptor pentru sistemele antiaeriene Patriot.

În cursa pentru programul SHORAD/VSHORAD al armatei române s-au mai înscris: francezii de la MBDA (cu rachete Mistral 3 și VL MICA, posibil chiar cea mai nouă variantă, VL MICA NG); israelienii de la Rafael (cu sistemul sol-aer SPYDER ce utilizează rachete Derby și Python 5); și nemții de la Diehl Defence (cu rachete IRIS-T SLS și SLM).

NASAMS, dezvoltat de companiile Raytheon Technologies (SUA) și Kongsberg (Norvegia), include radarul Sentinel, centrul de comandă Fire Distribution Center și rachete de intercepție AMRAAM, AMRAAM ER și AIM 9X Sidewinder Block II.

Sistemul sol-aer NASAMS este utilizat de 12 țări din întreaga lume, inclusiv o serie de țări membre ale Alianței Nord-Atlantice (SUA, Norvegia, Olanda, Spania, Lituania și Ungaria).